Foto: Theodoor Gijsbers

Verrassend NK-brons voor shorttrackster uit Deil

  Sport

Bij de NK shorttrack was er zondag 6 januari achter Lara van Ruijven en Suzanne Schulting een opvallende bronzen medaille voor het Deilse shorttracktalent Selma Poutsma. "Ik vond dit zelf ook een grote verrassing."

Door Arno voor de Poorte

Deil - Shorttrackster Selma Poutsma verbaasde vriend en vijand de eerste week van januari met haar bronzen medaille op deze spectaculaire schaatsdiscipline. Net terug uit Frankrijk en ze eist meteen de bronzen medaille voor zich op. Het talent is relatief jong voor een shorttrackster. Ze is pas negentien jaar, maar heeft toch al een heel shorttrackleven achter zich. Op haar vijftiende vertrok ze naar Frankrijk. Daar heeft ze vier jaar gereden voor de nationale ploeg. "De bondscoach, Jeroen Otter, is blij met mijn terugkeer", vertelt Selma. "Ik ben iemand met veel snelheid. In principe is iedere goed schaatsende meid welkom in het team." Individueel is Selma een sprintster met een hoge topsnelheid. Ze rijdt rondetijden van 8,7 seconden. "Mijn beste tijd op de 500 meter is 43,0." Ze heeft ondanks de recente successen het shorttracken even op een lager pitje gezet. "Daar heb ik behoefte aan na al dat trainen. Eigenlijk heb ik de afgelopen vier jaar te veel getraind. Het was vaak knallen, rammen en beuken. Ik ben wel een beetje over mijn grenzen gegaan." Het is nu dus een pure noodzaak om het tijdelijk rustiger aan te doen. Dat geeft haar meteen de ruimte om - zoals ze zelf zegt - uit haar schaatsbubbel te komen en zich meer te focussen op haar studie. Ze studeert liberal arts and sciences aan de Universiteit van Utrecht.

Fanatiek

Selma heeft het fanatisme en de aanleg van haar opa en vader. "Dat waren ook fanatieke schaatsers. Zij namen me voor het eerst mee naar de schaatsbaan. Dat vond ik altijd heel leuk." Eerst heeft ze gewoon aan 'vrij' schaatsen gedaan. Later heeft Selma echt schaatsles genomen. Een jaar of negen geleden heeft ze voor het eerst de shorttrackijzers ondergebonden. "Dat was in Breda. Dat heeft me toen zo gegrepen dat ik me heb aangemeld bij Shorttrack Brabant in Den Bosch. Ik vind het sindsdien een heel leuk wereldje." Die scene bestaat volgens Selma uit veel leuke mensen. Ze heeft het er erg naar haar zin. "Maar buiten sport en shorttracken wil ik ook mijn andere interesses ontwikkelen. Ik wil naast het rondjes rijden in de mondiale schaatshallen een tweede wereldje hebben. Die combinatie werkt voor mij gewoon erg goed."

Droom

Voor een jongedame van negentien jaar relativeert Selma haar prestaties op een behoorlijk volwassen manier. En ze kijkt over haar sportfanatisme heen de toekomst in. En dan blijkt dat haar shorttrackbloed toch kruipt waar het niet gaan kan. "Ik wil gewoon in 2022 op de Olympische Spelen meedoen om de prijzen. En ik vertrouw erop dat mijn lijf met de juiste, gerichte training de komende jaren steeds sterker wordt. Dan kan ik zeker nog mee naar de Spelen in 2026. Ik ben dan immers pas 27."

Meer berichten