Ingezonden: ‘Extreme verkeersoverlast’

  Ingezonden

Willie en Ineke van de Boogaard, namens bewoners van de Langstraat in Tricht

Tricht - Al meer dan een jaar is de verkeerssituatie onverantwoord en zeer belastend voor de inwoners van Tricht. Door de werkzaamheden aan de Rijksstraatweg (N833) wordt het verkeer van Culemborg naar Geldermalsen dwars door ons dorp (om) geleid. De straten in het dorp zijn hier totaal niet voor ingericht. En de bewoners zijn ten einde raad.

Op de site https://ww.gelderland.nl/N833 is te lezen dat op de N883 dagelijks zo’n 6300 motorvoertuigen rijden met een gemiddelde snelheid van 96 km per uur, terwijl 80 km is toegestaan. Vanaf mei 2019 werken we aan het verbeteren van de verkeersveiligheid voor fietsers. Naar verwachting zijn we eind 2021 klaar met de werkzaamheden…

Het lokale verkeer vanuit Culemborg naar Buurmalsen leiden we om via de Oudhoevense weg, de Brugsteeg en de Langstraat..….

En dit verkeer sturen ze dus gewoon door ons dorp en rijden ze als gekken waar ze eigenlijk maar 30 km/u mogen rijden. Bovendien is deze route al zo overbelast vanwege het zware verkeer i.v.m. de vele werkzaamheden in Tricht. Wegenbouw aannemer van Wijk voert in opdracht van Prorail de werkzaamheden uit i.v.m. de aanleg van een derde spoor op het gigadrukke spoortraject tussen Utrecht ’s-Hertogenbosch wat ons dorp al heel lang onveilig maakt. Er moest een nieuwe randweg met twee onderdoorgangen komen. De nieuwe onderdoorgangen en het vele grond- en materiaal verzet die deze werkzaamheden met zich mee brengen zijn zeer belastend voor de huizen die aan deze route liggen en vertonen scheuren die door de trillingen veroorzaakt zijn.

De afgegraven grond zou afgevoerd gaan worden zodra de nieuwe randweg klaar is om zo de overbelasting te reduceren, aldus een woordvoerder van aannemer van Wijk. Nu horen wij dat de grond verkocht is aan een ‘andere partij’ en deze kunnen niet gedwongen worden om zich te houden aan de afgesproken verkeersregels om niet harder te rijden dan 15 km/u en als je hier wat van zegt en/of gebaart om langzamer te rijden kan je een opgeheven middelvinger krijgen. Er zouden verkeersregelaars worden ingezet voor snelheidscontrole en de veiligheid van overige weggebruikers te ondersteunen. Allemaal beloftes die niet zijn nagekomen!

Daarnaast is de Appeldijk al voor langere tijd afgesloten vanwege de werkzaamheden aan het nieuwe gemaal. Voor deze enorme klus is veel materiaal- en grondtransport nodig. Dit valt ook nog samen met de nieuwe natuur inrichting van het perceel tegenover de Neust op het landgoed Noordenhoek. Dit wordt gesubsidieerd door de EU en deze eisen dat dit nieuwe natuurgebied nog aangelegd moet zijn vóór de zomer. Dit verkeer met wéér zwaar grondverzet kwam via de Weistraat en de kern van ons dorp door de relatief smalle straten.

De duizenden scholieren die via deze route naar Culemborg fietsen zijn daardoor onverantwoord kwetsbaar. De kuilen naast de weg die door het zware verkeer veroorzaken zijn levensgevaarlijk!

En voor hulpdiensten zoals ziekenauto of brandweer, zijn wij slecht te bereiken. Het wachten is op ernstige ongelukken. Wij waren al blij met de nieuwe onderdoorgang bij de Lingedijk zodat in noodsituaties wij weer te bereiken waren voor deze huldiensten. Maar deze doorgang ligt weer helemaal opengebroken (foutje in de aanleg) en kan weer voor lange tijd niet gebruikt worden. Het is niet te geloven!!!

Sinds we bij de gemeente West-Betuwe horen, wordt er slecht omgegaan met klachten en niet gereageerd. Na herhaaldelijke verzoeken van bewoners aan de Gemeente wordt er niets ondernomen om deze situatie te bekijken en te verbeteren.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden