Logo weekbladwestbetuwe.nl


<p>Mijn kippetjes</p>

Mijn kippetjes

(Foto: Cecile)

Dwangsom van 15.000 euro

  Ingezonden

Ingezonden

Heukelum - Door de corona pandemie was 2020 een raar jaar. We konden nergens meer naar toe. Maar gelukkig had ik mijn volkstuintje nog; een kasje met wat exotische tomaten, een paar bomen met vergeten fruitsoorten, een stukje waar ik aparte aardappeltjes, tuinboontjes, rode spitskool en knoflook verbouw. Ik probeer er iets te laten groeien wat je niet zo gauw in de supermarkt vindt. Maar het meeste plezier beleef ik aan mijn kippetjes: 5 krielhennetjes en ja, ze hebben alle vijf een naam (alleen luisteren ze er niet naar). Ik fiets er twee keer per dag naar toe, ’s morgens om het hok open te doen en ze in hun weitje te laten. Als ze me aan horen komen en mijn stem horen, staan ze al te trappelen om naar buiten te mogen. Natuurlijk verwen ik ze met een beetje snoepvoer, ze eten het uit mijn hand. Ook zijn ze dol op restjes uit de keuken, wat stukjes brood, een kaaskorstje en slablaadjes. Ik word natuurlijk beloond voor mijn verwennerij want ze bezorgen me met de regelmaat van de klok heerlijke eitjes, niet te vergelijken met de supermarkt eieren! ’s Avonds, voordat het donker wordt, fiets ik er weer heen om het deurtje van het hok dicht te doen, dan gaan ze op stok in het nachthok en zijn ze veilig voor roofdieren. Het is mijn dagelijkse vertrouwde gang en ik ben blij dat ik hierdoor nog iets om handen heb en iets heb om me op te verheugen tussen al dat treurige nieuws.

Maar helaas! Ik weet niet of de gemeente West Betuwe me dit plezier nog blijft gunnen. Met een dwangsom van €15.000, opgelegd, via de gemeente, door de Omgevingsdienst Rivierenland, moet ik, en met mij de andere hobbydieren eigenaren, binnen de kortste tijd mijn kippetjes wegdoen. Omdat kippen niet op een volkstuin zouden horen! We hebben hier al ruim 50 jaar akkertjes, velen van ons zijn 65+, en die hebben er slapeloze nachten van. De laatste jaren is er wat jong “bloed” bijgekomen, die verbouwen niet meer traditioneel boerenkool, aardappelen en bonen maar maken er wat meer recreatiefs van. Ze laten er hun kroost spelen, gaan een beetje picknicken met een biertje erbij en leren hun kinderen zo spelenderwijs hoe een spruitje groeit en waar de eieren vandaan komen. Dat gunnen we onze kinderen toch allemaal?

Gemeente West Betuwe, doe niet zo kinderachtig met dat pietluttige geregel! Laat ons lekker op onze akkertjes keutelen, laat ons lekker met onze handen in de vette klei wroeten en laat ons lekker een paar biologische eitjes in de week rapen. Houd alsjeblieft op met burgertje pesten, want zo voelt het wel! Kom gewoon naar ons toe en ga met ons om te "tafel" zitten in plaats van meteen een kille instantie in te schakelen die met een dwangsom aankomt. Waar is de menselijke maat gebleven?

Cecile Röben

Meer berichten