Beste coronawinterdippers

  Ingezonden

''Beste corona-winterdippers,

Herwijnen - De afgelopen weken wordt het steeds duidelijker in de huisartspraktijk. De stemming van onze kwetsbare oudere wordt steeds slechter. Sommige dippen elke winter en veren weer op in de zomer, maar deze dip is niet als de anderen. Het waarom lijkt mij duidelijk. Coronaregels menen ons een goede kans op gezondheid te geven, maar ondertussen beperkt het ons zodanig dat de mentale gezondheid klappen te verduren krijgt. Terwijl deze zware donkere winter nog wel even voortduurt.

Als trouwe burgers proberen kwetsbare mensen zich aan de regels te houden en ook hun kleinkinderen nemen het serieus en mijden deze kwetsbare groep. Knuffels met de kleinste kindjes worden vermeden en zelfs op straat lijkt een praatje maken voor sommigen al gevaarlijk. Liever vermijdt men maar alle contact, dan zitten we in ieder geval aan de veilige kant. Persoonlijk denk ik weleens te voelen dat we met deze regels en die lastige mondkapjes zelfs oogcontact mijden en minder makkelijk hallo zeggen. Maar dit gevoel is niet wetenschappelijk onderzocht.

De ziekte neem ik zeer serieus. Ik heb erg zieke mensen gezien. Maar ik heb zeker het tienvoudige gezien aan patiënten die met alle beperkingen ook een zware tijd doormaken, hetzij op een andere manier. Kunnen we, zoals tijdens de eerste golf, de moed weer oppakken en onze kwetsbare groep een hart onder de riem steken en veilig uit het slib trekken.

Beste mensen, trek de stoute schoenen aan en vraag de buurvrouw/man of kennis om eens af te spreken voor een wandeling. Of spreek binnen af voor een kopje koffie, een spelletje, of anderszins te hobbyen. Was dan beiden de handen voor en na het bezoek, houd afstand en niet te veel mensen tegelijkertijd. Ga naar de speeltuin met de peuter/kleuter-kleinkinderen en met een heerlijk thermoskannetje thee. Zullen we ook die tiener/twintiger-kleinkinderen weer eens optrommelen. Lekker samen wandelen buiten. En, zo gemakkelijk, groet elkaar en maak een praatje op straat. Op 1.5m afstand is dat gewoon heel veilig.

Als u al het gevaar wilt voorkomen, dan kunt u natuurlijk het beste binnenblijven en de boodschappen laten bezorgen. Maar de diepte van de mogelijke coronawinterdip, zal niet in verhouding staan met het kleine risico wat u loopt door bovenstaande waardevolle momenten.

Doet u mee? Creatief in tijden van corona, we moeten onze naasten weer zien en spreken!''

Femke Veldman,

Huisarts in Herwijnen

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden