Muziekvereniging en fanfare vieren vrijheid

  Cultuur

Tricht / Buurmalsen - In mei 2020 viert Nederland 75 jaar bevrijding. Deze viering willen Muziekvereniging O.Z.O.D. uit Tricht en de Fanfare Wilhelmina uit Buurmalsen groots aanpakken met een gezamenlijk muzikaal en theatraal feest voor jong en oud. Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog spelen beide orkesten echt samen in de grote muziektheaterproductie 'VRIJHEID… daar zit muziek in!'
Muziekvereniging de Vrijheid is vlak na de oorlog opgericht door Rafael Boskoop, de jonge eigenaar van textielfabriek Boskoop en tevens enthousiast klarinetspeler. Het Duitse verbod op muziekverenigingen is hem een doorn in het oog. Als de bevrijding zich aandient, zet hij al zijn contacten en een grote som geld in om de muziekvereniging nieuw leven in te blazen. De vereniging wordt een succes, met name onder de werknemers van de fabriek. Maar 75 jaar nadat de muzikanten van toen hun instrumenten onder het hooi vandaan haalden, maakt de ooit zo succesvolle vereniging een grote crisis door… Is dit het eind van de muziekvereniging?
We zijn getuige van de voorbereidingen/repetities op een groot concours. Maar wat beweegt de deelnemers? Herinneringen aan de oorlog? De troost die de muziek brengt? Of juist de vrolijke en bevrijdende klanken? In korte monologen en dialogen vertellen we het verhaal van een aantal individuele muzikanten.

Medewerkers
Greet Mertens schreef de teksten die de muziek verbinden met het dorpsleven en de actualiteit. De teksten zijn net als bij vorige producties gebaseerd op interviews met dorpsbewoners en orkestleden over hun herinneringen aan de Bevrijding en hun beleving van de muziek. Samen met Petra van den Brand tekent Greet Mertens ook voor de regie.

Muzikaal leider George Pancras kiest samen met dirigent Bastiaan Uijl een aantal bestaande werken uit die de verschillende functies van de muziek voelbaar maken. Daarnaast componeert hij vier nieuwe nummers en een grande finale. Irene van Helden schrijft de liedteksten die zullen worden gezongen door de zeven vrouwen van zanggroep Effair.

Achtergrond
Met dit nieuwe project wil Firma van Gelder niet alleen een mooi theaterconcert neerzetten, maar ook het belang onderstrepen van muziek in de sociale cohesie van de kleine dorpsgemeenschappen. De ontwikkelingen in de fanfare en harmonie kunnen we zien als metafoor voor het leven in de kleine dorpen en kernen, die kampen met vergrijzing, leegloop, uitstroom van talent en het verdwijnen van sociale voorzieningen. Om een plezierige leefomgeving overeind te houden zijn het verenigingsleven en onderlinge samenwerking belangrijker dan ooit. Dat wil deze productie onderstrepen.

De twee eerdere producties 'Het water komt…' (2015) en 'Wind!' (2017) hebben bewezen dat cultuur enorm verbindend kan zijn. Aan beide producties werkten meer dan 70 vrijwilligers mee. Met 'Wind!' won de Firma van Gelder zowel de cultuurprijs van de Gemeente Geldermalsen als de Kern met Pit-prijs van de Provincie Gelderland. Bij de landelijke verkiezing van Kern met Pit 2018 eindigde het project 'Wind!' op de tweede plaats.

Speeldata en kaartverkoop
De voorstelling wordt van 6 t/m 9 mei gespeeld in een grote tent op het terrein achter de huisartsenpraktijk Tricht-Buurmalsen (Groeneweg 44). Vanaf drie kwartier voor aanvang is er een uitgebreid voorprogramma. De kaartverkoop begint op 1 februari 2020. Wie meer wil weten kan terecht op www.muziektheatertricht.wordpress.com

Realisatie
Dit bijzondere project kan worden gerealiseerd door de financiële steun van VSBfonds, het Fonds voor Cultuurparticipatie, Het Prins Bernhard Cultuurfonds, Gemeente West-Betuwe, Rabobank West-Betuwe, RCOAK (Roomsch Catholiek Oude Armen Kantoor), Kern met Pit, Stichting Dorpsbelang Trajectum, de belangeloze steun en medewerking van bedrijven en partners uit Tricht en Buurmalsen, en de inzet van vele tientallen vrijwilligers.
'VRIJHEID… daar zit muziek in' is een productie van Productiehuis Firma van Gelder in nauwe samenwerking met de Fanfare Wilhelmina, Muziekvereniging O.Z.O.D., Effair, 't Losbandig Systeem, Dorpshuis Tricht en Ons Eigen Gebouw Buurmalsen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden