Foto:

Wisseling van de wacht

  Column

"Het is de afgelopen weken een periode van de wisseling van de wacht, zo noem ik het maar.

Sinterklaas met zijn knechten gaan deze week weer terug naar Spanje. Vanuit het hoge Noorden komt de kerstman in zijn slee met rendieren ons land binnen. Het wordt ongetwijfeld voor velen een mooie maand. Gelukkig zijn we weer een half jaartje verlost van de discussie of de hulpjes van Sinterklaas nu helemaal zwart, bruin of dat het gewoon veegpieten moeten zijn. De mensen die zich hier het drukst over maken, vergeten dat het een kinderfeest is en uit traditie zo is gegroeid. Goed dat we er met elkaar over in gesprek zijn, samen de juiste weg begaan en niet vergeten dat we als mensen ook de opdracht mee hebben gekregen respect voor elkaar te hebben. In de mooie gemeente West Betuwe heeft er ook een wisseling van de wacht plaats gevonden. Waarnemend burgemeester Harry Keerweer heeft het roer overgedragen aan burgemeester Servaas Stoop. Ik hoorde dat bij hem 'samen' het verbindingswoord is. Hij wil samen met zijn inwoners, door naar hen te luisteren en van gedachten te wisselen, werken aan een nog mooiere gemeente.

Ik hoorde dat de kersverse burgemeester de dag na zijn beëdiging al aan de kade in Geldermalsen stond om de Sint te verwelkomen. Toen vertrok hij met de Goedheiligman naar Haaften, om daarna de sleutel van het sinterklaashuis in Asperen over te nemen van Loes van Ruijven, oud-burgemeester van Lingewaal. De planning had niet beter gekund. Drie vliegen in één klap, de belangrijke kindervriend in zijn gemeente verwelkomen en de inwoners ontmoeten. De burgemeester van Buren, Jan de Boer, heeft het politiek gezien niet gemakkelijk. Hij heeft nog steeds geen nieuwe wethouders. De wisseling van de wacht daar, kost veel geld. Om die kosten te dekken gaat de gemeente Buren stukjes restgroen, die door de inwoners zijn geannexeerd, verkopen. Burgemeester Jan de Boer stond wel positief in de schijnwerpers, het was feest. Als auteur schreef hij het prachtige boek 'Van boerenknecht tot president'. Jan heeft zich helemaal in de geschiedenis van de gemeente Buren verdiept. Het boek gaat over de achtste president van Amerika, Martin van Buren. Geboren in Buurmalsen, vroeger behorende tot het Graafschap Buren, emigreerde hij met zijn ouders naar Amerika. Zeker, voor ons als streekbewoners, veel leesplezier."

Advent

"Door alle feestelijkheden, staan we er veelal niet meer bij stil. We zijn de advent ingegaan. De periode van voorbereiding op het kerstfeest. In veel gezinnen wordt iedere zondag één kaars aangestoken, de vier zondagen voor kerst. Zo wordt er toegeleefd naar kerst, het feest van de komst van Jezus. Een ander symbool is de lichtgevende adventster voor het raam. We hebben het vaak over een stip aan de horizon. We zouden gewoon een ster aan de horizon kunnen plaatsen. De ster, het licht. Velen geloven niet in de geboorte van Christus, de zoon van God, er zijn mensen die met kerst het feest van 'het licht' vieren. Wat zou het mooi zijn als we de komende weken samen, van welke huidskleur, geloof of afkomst ook, op pad gaan naar die ster aan de horizon. Met elkaar en met respect voor elkaar, met open vizier over die weg gaan. Dan leren we elkaar begrijpen en respecteren. We zijn er." Reageren kan: deveerbaas@gmail.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden