Foto:

De Veerbaas Vertelt: Politiek onervaren

  Column

De gemeente Buren zit bestuurlijk in een zwart gat. Financieel heeft ze zich in de nesten gewerkt en nu ook bestuurlijk.

De raadsleden zijn deels zwaar teleurgesteld over de bestuurlijke kwaliteiten van de wethouders en hebben het vertrouwen opgezegd. Het is met wethouders van de gemeente Buren net als met de trainer van Feijenoord. Jaap Stam was een geweldige voetballer. Daarover wordt door velen de loftrompet geblazen. Ook trainers moeten onderaan de ladder beginnen en niet denken dat ze geschikt zijn voor een topclub. De twee wethouders van Buren die de handdoek in de ring hebben gegooid hadden geen politieke ervaring. De inwoners van Buren zijn hetzelfde overkomen als de fans van Feijenoord. Het verschil tussen Jaap Stam en die twee wethouders is in ieder geval wel, dat Jaap wel verstand heeft van voetbal. De twee vertrekkende wethouders niet van politiek. De PvdA-wethouder stapt niet alleen op, maar geeft de partij die hem de kans heeft gegeven om wethoudertje te spelen, nog een trap na. Hij, Daan Russchen, heeft zich laten uitschrijven als lid van de PvdA. Wethouder Gerdjan Keller heeft meer krediet onder de inwoners. De sporthal in Maurik heeft hem waarschijnlijk doen besluiten de pijp aan maarten te geven. Wat die sporthal betreft, zou de VVD het boetekleed moeten aantrekken. Deze partij gaat zeker niet vrijuit inzake de sporthal. Als we bij de sport blijven, zou de VVD aangaande de sporthal Maurik, allang een rode kaart moeten hebben. Hoe het nu verder moet, dat zal nog een hele toer worden. Hoe dan ook, het kost de inwoners weer geld. We wachten af wat het advies zal worden van Wouter de Jong, de oud-wethouder en burgemeester van Houten, als nieuwe formateur. Het zal lijmen worden voor de laatste twee jaar. Hoe dan ook, de haarscheurtjes zullen zichtbaar blijven.

Stadsgezicht

De stad Buren heeft een beschermd stadsgezicht. Daar hebben meer oude stadjes mee te maken. Wanneer er iets gebouwd moet worden dient daar rekening mee te worden gehouden met het afgeven van vergunningen als die nodig zijn. Daar is niets mis mee. Dan moet een gemeente wel handhavend optreden. Of Buren dat wel doet vraag ik me al jaren af. Als je Buren binnen komt rijden lijkt het meer op een afgebrand dorp. Dan is het een onbegrijpelijk verhaal wat ik deze week op TV Gelderland voorbij zag komen. Bart Kleibergen, heeft zijn woning energiezuinig verbouwd en wil graag zonnepanelen aanbrengen op zijn woning. Zijn verzoek is door de gemeente geweigerd, omdat hij binnen het beschermde stadsgezicht woont. Het is niet te vertellen aan mensen die voor een beter milieu strijden. Een strak zwart pannendak met zonnepanelen daarop, dat moet toch mogelijk zijn. Hij heeft een elektrische auto en wat is er dan mooier om in eigen stroom te investeren. 'Nee', zegt de gemeente. Onbegrijpelijk als je dan aan de overkant van de Korne die grote puinhoop ziet. Zo krom kan het stadsbestuur van Buren zijn. Dit jaar gedenkt die stad dat het 625 jaar geleden stadsrechten kreeg. Als veerbaas zou ik willen zeggen, ruim uw voortuin op. Dan kunnen de toeristen die uw oude stad bezoeken zeggen, wat is dat Buren toch een mooi stadje. We zijn er. Reageren kan: deveerbaas@gmail.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden