Foto:

De Veerbaas Vertelt: Kapitein verlaat het schip

  Column

Dagelijks varen er bij mij mensen over die het hebben over de Avri. Dick van de Heijden uit Geldermalsen vertelde me dat omwonenden, die eerst gebruikmaakten van de ondergrondse container aan de Prins Bernhardlaan, nu met hun zakje vuil naar de Herman Kuijkstraat moeten.

Dit zonder enige communicatie. Hij kwam erachter doordat zijn pasje voor de Bernhardlaan niet meer werkte. Hij heeft bezwaar gemaakt en verzocht dat de bewoners van de Bernhardlaan 1 t/m 21 in de toegezegde container mogen storten. Gezien het machtsvertoon van de Avri verwacht ik niet dat er naar hem geluisterd wordt. Er moeten nog veel bezwaren afgehandeld worden. Inzake alle bezwaren is er maar één partij die glimlachend de zaal verlaat. Dat zijn de advocaten.

Voor veel inwoners is het bericht, dat directeur De Vries met ingang van 1 oktober de Avri gaat verlaten laconiek ontvangen. De kapitein verlaat het zinkende schip is de mening van velen.

Ik begrijp dat inwoners van Rivierenland zo reageren. Is de houdbaarheid van de Avri verstreken? Zeker nu er gemeenteraden zijn die het college gevraagd hebben eens andere inzamelaars te polsen. Het algemeen bestuur wil gaan denken over de toekomstbestendigheid van de Avri. Ik zou zeggen Avri verkopen, geld beuren en de buit verdelen. Gemeente Tiel is uit de financiële zorgen. Een nieuw bedrijf behoeft nu geen dure directeur over te nemen.

Corso en Appelpop

Nu we het toch over de houdbaarheidsdatum hebben. Ik hoorde dat de corsoclub Avezaath, één van de dorpen die 59 keren heeft meegedaan, gaat stoppen. Geen plakkers is de reden. Ik heb het gevoel dat het tekort aan plakkers overal speelt. Daarnaast groeien de kosten, van materiaal en fruit, de pan uit. Zou volgend jaar, de zestigste editie, niet hét moment zijn om te stoppen? Het lijkt me als bestuur niet gemakkelijk om een corso in de lucht te houden. Zeker als de overheid steeds meer veiligheidseisen stelt. Voor Appelpop is dat niet anders. Zij zouden ook steeds meer de strop om de nek voelen. De gemeente Tiel zal er voor mijn gevoel niet rouwig om zijn. Geen subsidie meer voor deze evenementen, dat komt de gemeente goed uit. Deze week kwam ik nog in gesprek met oud-wethouder Willem Gradisen, nu burgemeester van de prachtige gemeente Mook-Middelaar.

Met zijn lieve vrouw Elly verruilde hij Tiel voor het Limburgse land. Ondanks dat hij met regelmaat Tiel bezoekt, verzekerde hij mij nooit één seconde spijt van te hebben gehad van zijn burgemeesterschap. Ik zou hopen dat West Betuwe zo'n burgemeester krijgt, Willem is een burgervader die midden tussen de mensen staat.

Sporthal Maurik

In de gemeente Buren kan de politiek het niet eens worden over de te bouwen sporthal in Maurik Oost. Ik las in de Gelderlander dat de raadsvergadering vorige week tweemaal bijna een uur is geschorst. De raad werd het niet eens over het benodigde geld. De VVD had jaren geleden het voorstel van Gert Jan van Ingen niet moeten afblazen. Dan had de hal er al lang gestaan voor de helft van de prijs van wat de hal nu moet kosten. We zijn er. Fijne vakantie en behouden vaart.

Reageren kan: deveerbaas@mail.com

Meer berichten