Foto:

De Veerbaas Vertelt: Van ruilen komt huilen

  Column

Deze week las ik een verhaal in De Gelderlander dat de gemeente Tiel het veer Pomona gaat verkopen aan een bedrijf in Zwijndrecht. Wethouder Frank Groen is de mening toegedaan dat dit de beste oplossing is. De verbinding met Wamel blijft wel bestaan. Volgens de wethouder zou deze transactie de gemeente Tiel een besparing opleveren van vijftigduizend euro per jaar. Het water staat Tiel wel hoog aan de lippen. Nu is Tiel gered met de vijf ton die ze ontvangen van de nieuwe eigenaar. In 2020 krijgt dat bedrijf jaarlijks een subsidie van éénhonderdvierenzestigduizend euro van de gemeente. Begrijpelijk dat veel mensen die iets van handel en financiële zaken afweten vraagtekens zetten bij dit sprookjesverhaal. Ach zegt de man op de straat: 'Die wethouder is maar een groentje. Een kinderhand is gauw gevuld, de beste man gelooft nog in sprookjes'. Als een bedrijf een verliesgevende zaak overneemt is het wel extra uitkijken. Ik hoorde ook dat Tiel nog met de collectezak naar het gemeentebestuur van West Maas en Waal gaat. Het Tielse college zal vragen of er nog een kleinigheidje over is voor de armlastige gemeente Tiel. Een bijdrage voor de instandhouding van de veerdienst. Voor de inwoners van Tiel zal straks wel de aap uit de politieke mouw komen.

Fruitattractiepark

Als de plannen doorgaan wordt eindelijk voor Richard de Bruin, directeur van Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) Rivierenland, een lang gekoesterde wens vervuld. Na jaren lobbyen komt er dan eindelijk een groot fruitpretpark in de regio. Er zijn reizen voor gemaakt naar het buitenland om te zien hoe dergelijke bedrijven daar draaien. Het is te begrijpen dat de gemeente Tiel staat te juichen. Toeristen brengen geld in het laadje. Nu zit de A15 regelmatig potdicht. Als daar dan ook nog eens een Eftelingachtig fruitpark bij komt, lijkt me dat niet de juiste locatie. Waarom eerst niet een burenonderzoek gedaan? Omwonenden voelen zich een beetje overvallen.

De gemeente Tiel heeft de Stichting Vierstromenland en Stichting Appelpop laten weten dat er weer een forse bezuiniging aan gaat komen. Voor het corso lijkt me dat een geweldige domper. Het bestuur en corsoverenigingen hebben er de laatste jaren veel aan gedaan om het corso financieel gezond te krijgen en nu komt het bestuur van de Fruitstad aan de Waal weer met een financiële korting. Terwijl het de gemeente is die steeds weer de veiligheidsregels opschroeft. Voor de Stichting Muziekstad Tiel, de organisator van Appelpop, is dit bericht van nog minder subsidie onverteerbaar. Kennelijk geeft het gemeentebestuur van Tiel het geld uit aan andere stokpaardjes. Ik hoor de Partij voor de Burger niet meer?

Het komt nog zover dat we gemeenten vragen om camera's in uitgaanscentra op te hangen. Als je dan hoort dat er een stelletje snotneuzen, een ander woord heb ik er niet voor, een pas geplant boompje in de Geldersestraat in Geldermalsen heeft vernield. Dat ook nog eens gefilmd heeft en op YouTube gezet. Als dit niet wordt aangepakt en als voorbeeld wordt gesteld, zal het kwaad alleen maar erger worden. We zijn er

Reageren kan: deveerbaas@gmail.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden