Foto:

De Veerbaas Vertelt: Vertrouwen

  Column

Vertrouwen is tegenwoordig ver te zoeken. Of het nu vertrouwen is in de politiek, de zorg of het zakendoen. Deze week kreeg het vertrouwen een grote knauw te verwerken. Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Harbers trad af. Vroeger was het veiligheid en justitie, het omdraaien van de naam heeft alleen bakken gemeenschapsgeld gekost en verder niets opgelost. Bij de naamwisseling van het ministerie had men natuurlijk ook het personeel moeten vervangen.

Of het nu is op ministeries of op gemeentehuizen, het zijn de ambtenaren die de dienst uitmaken. Vertrouwen in de politiek heeft weer een deuk opgelopen. De kloof tussen politiek en bevolking is er niet kleiner geworden. Hoe komt dat nog goed en hoe heeft dit op een Ministerie van Justitie en Veiligheid kunnen gebeuren? Soms denk ik wel eens dat er in veel gevallen een vijfde colonne aan het werk is. Ambtenaren zijn soms net mensen, als zij hun wethouder, minister of staatsecretaris niet mogen is een valkuil gauw gegraven.

Zorgen bij zorgorganisatie

Voor velen was het groot nieuws, eerlijk gezegd voor mij niet. Het verhaal aangaande de zorgorganisatie Hartenhoeve is zeker niet nieuw. Enkele jaren geleden werden er in de raad van Geldermalsen al vragen gesteld over het functioneren van het genoemde zorgcentrum. Ik hoorde er niets meer over en had het gevoel dat er zaken in de bekende doofpot waren verdwenen.

In het leven is het zo, dat de kruik zo lang te water gaat tot hij barst. Die kruik is in duizend stukken gebroken. Het zal je kind maar zijn dat je als ouders hebt toevertrouwd aan de directie van Hartenzorg.

In de voorbereiding naar de verkiezingen kwam ik meneer Hein van Harten tegen. Hij vertelde de politiek te zijn ingegaan om het CDA wat op te kloppen. Voor hem waren de toenmalige bestuurs-raadsleden een stoffige boel geworden. Daar moest nodig wat aan gebeuren, verfrissing was nodig, zo stelde meneer Hein. Of was het de drang om wethouder te worden met zorg in zijn portefeuille?

Politiek, geloof en zaken zijn soms ondoorgrondelijk. Nu waren mij al enkele jaren zaken bekend waarvan ik dacht, het kan niet waar zijn. De manier waarop men met mensen omging, is verre van christelijk te noemen. Op straffe van juridische vervolging met dwangsom, als betrokkenen hun mond open zouden doen. Nu zijn er veel zaken in de openbaarheid gebracht. Ik ben bang dat dit nog maar het topje van de ijsberg zal zijn. Meneer Hein had beter eerst zijn eigen bedje eens moeten opschudden, of heeft hij dit al gedaan via diverse bv'tjes?

Ook raadsleden dienen van onbesproken gedrag te zijn, ze hebben een voorbeeldfunctie. De geloofsbrieven van het CDA-raadslid zijn goed bevonden. Toch heb ik het gevoel dat men op het gemeentehuis en in de partij al meer over het 'reilen en zeilen' in en rond de zorgorganisatie Hartenhoeve wist. Ik heb begrepen dat meneer Hein van Harten zich nu terugtrekt uit de onderneming, hij wil zich helemaal inzetten voor het CDA. Ik betwijfel of de partij er gelukkig mee moet zijn. Of heeft de beste man zijn schaapjes al op het droge? Wij zijn er."                

Reageren kan: deveerbaas@gmail.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden