Foto:

De Verbaas Vertelt: Respect

  Column

Op voordracht van de ChristenUnie is de gemeente West Betuwe partnergemeente geworden van Week van Respect. Dit jaar van vier tot tien november. In die week wordt vooral de jeugd gestimuleerd te zorgen voor een samenleving waarbij lastige onderwerpen als religie, seksuele en culturele diversiteit, pesten en discriminatie bespreekbaar worden gemaakt.

Voor de meerderheid van de raad in West Betuwe was de aansluiting bij de landelijke organisatie geen punt. D66 vindt het jammer dat toen het onderwerp van de 'Regenboogvlag' ter discussie stond, door de ChristenUnie tegen werd gestemd. Voor Petra van Kuilenburg was deze motie overbodig. Voor haar werd vorige maand in meerderheid vastgesteld dat de vlag Ieder1Gelijk de vlag moest zijn om in de nieuwe gemeente te hijsen. Een duidelijk standpunt, waarmee ik zeker niet wil zeggen dat de Regenboogvlag niet in top moet.

Vorig jaar mocht ik een bezoek brengen aan de Rehobothschool van meester Dirksen, toevallig was dat de week van respect op school. Na mijn bezoek vroeg ik me af, waar is het nu misgegaan in het respect hebben voor elkaar? Nu weet ik heel goed, 'waar mensen zijn wordt gemenst', zoals de burgemeester van Diest me eens vertelde. Wat mij bij het bezoek op school wel opviel dat door de kinderen het onderwijzend personeel niet bij de voornaam werd genoemd. Dat is het begin van ontzag en respect. We noemen iedereen maar bij de voornaam alsof we met ze geknikkerd hebben.

Waar is er nog respect voor hen die onze kinderen onderwijzen, voor politie, voor burgemeesters en politici? Waar worden ouders nog aangesproken door hun kinderen met 'u'?

Week van Respect, een mooi initiatief. Laten we er Dag van Respect van maken. Samengaan, samenleven, samendoen, dan komen we er zeker. U en ik hebben daar een taak in. Dan hebben we alleen onze nationale driekleur nodig en zijn discussies over welke andere vlag overbodig. Dan kunnen we het gehele jaar dankbaar zijn dat we mogen leven in een land van tolerantie en verdraagzaamheid, op gepaste wijze onze mening mogen uiten en we trots mogen zijn op onze democratie.

Niets geleerd

'Respect ook voor onze politieke leiders. De verkiezingen zijn voorbij en ik vraag me af of we uit het verleden hebben geleerd. De Tweede Kamerverkiezingen van 2002 waaraan Pim Fortuyn met een eigen Lijst Pim Fortuyn zou meedoen stond hoog in de peilingen. Hij werd vermoord door Volkert van der Graaf, bij velen zal dat beeld nog op het netvlies staan.

De bevolking was het ook toen niet eens met het gevoerde beleid. Politieke partijen riepen in koor, dit mag niet meer gebeuren; we moeten meer luisteren naar de stem des volks. Niets is ervan terecht gekomen.

De nieuwe partij Forum voor Democratie, onder leiding van Thierry Baudet, is komen binnenstormen. De arrogantie bij de regerende partijen is onvoorstelbaar.

Laten we hopen dat ze nu echt eens naar de bevolking willen luisteren, anders is het voorspelbaar dat toestanden als in Parijs, 'Gele Hesjes', onze deur niet voorbij zullen gaan.

Laten we respect hebben voor elkaar en respectvol met het verlies omgaan. We zijn er.

Reageren kan: deveerbaas@gmail.com

Meer berichten