Foto:

De Veerbaas Vertelt: Overheid is mede schuldig

  Column

"Nog even terug naar oudejaarsavond. De passanten die ik spreek hebben nauwelijks een goed woord over voor het optreden van de overheid. Bij de overheid is het: 'veel geschreeuw en weinig wol'. Jan Schipper uit Neder-Betuwe vindt dat ook zijn burgemeester Jan Kottelenberg onder die verantwoordelijke ambtsdragers valt. In een artikel in de Rhenense Betuwse Courant zegt de burgemeester dat hij vuurwerk niet wil afschaffen omdat het een traditie is. Tevens stelt hij, dat de jeugd jong moet kunnen zijn en best een beetje ondeugend mag zijn met oud en nieuw.

Dat is Schipper in het verkeerde keelgat geschoten. Een bestuurder geeft hiermee een vrijbrief af. Vuurwerk en vandalisme gaan hand in hand en dan wil de beste man nog niet spreken over de overlast. Schipper vraagt zich af of deze burgemeester, komende uit het Oosten, niets geleerd heeft van de discussie over paasvuren, of hij niets weet over uitstoot van fijnstof. Of hij niet weet dat er om de hoek, in Dodewaard, ME zich heeft opgesteld om in te grijpen bij provocerende jeugd. Resultaat: een zwaar beschadigde school in Hien.

Dat de schade door vuur in Ochten vorig jaar, aan het wegdek van de Houtkoperlaan, nog steeds niet is hersteld en terwijl men weet wie het heeft aangestoken. Hij vraagt zich af; moet de veroorzaker dan niet betalen? De grap voor Schipper is, dat tijdens een televisie-uitzending de burgemeester van Neder-Betuwe zich teleurgesteld voelt met betrekking tot de vernielingen en dan te weten zegt Schipper, dat de beste man het vuurtje zelf heeft aangestoken.

Ongeloof bij veel mensen dat er burgemeesters zijn zoals in Wijk bij Duurstede, die de jeugd beloont, omdat de gemaakte schade beneden de begroting is gebleven. De rechter strafvermindering geeft omdat de verdachte zich enkele jaren goed heeft gedragen op de bewuste nacht. We mogen het best vaststellen, dat de burger die zich gedraagt zoals dat wordt verwacht, wel straks in welke vorm dan ook de rekening krijgt gepresenteerd. Vele passanten vinden dat het echt tijd wordt dat onze minister-president Rutte niet alleen grote woorden spreekt in de media, maar ook laat zien of hij (spier)ballen heeft. Anders zal het straks in Europa, onder mogelijk zijn bewind, een nog groter probleem worden mocht hij daar aan het roer komen te staan."

Waterschap Rivierenland

"Nog even en dan gaan we stemmen voor de Provincie en het Waterschap Rivierenland. Ik schrok van het verhaal in De Gelderlander van klokkenluider Andries van der Netten van Stigt over de financiële toestand bij het Waterschap. Geraamde kosten die ruimschoots worden overschreden met wel tweehonderd procent. Hij waarschuwt al dat de burger straks wel eens fors meer zal moeten gaan betalen, dan nu dit jaar vijf procent.

Voor Henk Driessen weer een mooie klus om het dekbed eens goed op te gaan schudden. Op hem kunnen we straks stemmen, hij heeft in de gemeente Tiel ook wel voor hetere vuren gestaan. Persoonlijk ben ik van mening dat het de hoogste tijd is voor herindeling van het Waterschap. De provincie Gelderland, met steeds minder gemeentes, zou een oplossing kunnen zijn. We zijn er."

Reageren kan: deveerbaas@gmail.com

Meer berichten