Logo weekbladwestbetuwe.nl


Foto:

Golfenergie

  Column

Wanneer je af en toe een stukje schrijft in de krant heeft dat zo zijn kleine gevolgen. Mensen spreken je aan. Complimentje zus, opmerkinkje zo. Vaak hoor ik ook: ‘daar zou je nu eens iets over moeten schrijven.’ En dan wordt bijvoorbeeld The Dutch genoemd, de golfclub naast het Lingebos. Heb ik trouwens al eens gedaan. En het is niet bepaald mijn favoriete onderwerp. Ik schrijf liever over het echte leven. Maar over de laatste ontwikkelingen daar kun je moeilijk zwijgen. De slogan van The Dutch is ‘It’s no’ just a game’. Welnu, dat weten we intussen. Het is heel veel meer dan een spelletje. En beslist geen aardig spelletje. Het is een een grove aantasting van onze omgeving die in extreme mate vervuilt en recreatiemogelijkheden blokkeert. Meest recente ontwikkeling: The Dutch heeft officieel bij onze gemeente West Betuwe toestemming gevraagd voor de aanleg van een zonnepanelenpark bovenop die door hen zwaar vervuilde grond. Voor een periode van 25 jaar! Dit heeft dus allemaal niets meer met golf te maken maar alles met een verdienmodel: het oogsten van zonne-energie.
Nog even recapituleren. Een golfclub vestigt zich een aantal jaren geleden in onze gemeente voor een relatief klein aantal gebruikers. Zakelijke golfers noemen ze zich. Hun gebied is ongeveer even groot als het hele Lingebos. In dat bos is iedereen welkom. Het is er prettig lopen en er zijn speelplekken voor kinderen. Het bos zou eigenlijk moeten worden uitgebreid. De golfclub koopt aan de overkant grond bij. Deze grond moet geschikt worden gemaakt voor de aanleg van weer een golfbaan. Met grote parkeerplaatsen. Daartoe werd er giftig afval afkomstig van Tata Steel gestort. Alles, tot diep in het grondwater, is daardoor vervuild met zware metalen. Dit water komt ook in de Linge terecht. Er wordt nu gesaneerd en niemand weet hoe lang dit gaat duren. Tien jaar? Twintig? En hoe kun je zonnepanelen plaatsen wanneer die grond nog niet schoon is? Golfen kan natuurlijk al helemaal niet meer. Dus maak je er gewoon een zonneparkje van. De zakelijke golfer weet wel hoe dat moet. Een winstmogelijkheidje. Wat wil je nog meer? Met een lange neus naar de inwoners van West Betuwe. Die mogen straks gedurende 25 jaar of langer tegen een grote vlakte donkere panelen aankijken. De eerste aanvraag van The Dutch voldeed niet aan het criterium van een goede ruimtelijke ordening. Natuurlijk niet! Ze doen maar wat daar, zonder enige kennis van zaken. Nu is er een nieuwe aanvraag. En ons college laat intussen weten dat het perceel nauwelijks ecologische of natuurwaarde heeft. Weet je wat ruimtelijke ordening betekent, geacht college? De combinatie samenleving en ruimte zo goed mogelijk aan elkaar aanpassen. En dat doe je niet met een grondvervuilende, geprivilegieerde golfclub die als bijverdienste een zonnepanelenpark op door hun vervuilde grond plaatst.
‘Alles van waarde is weerloos’, dichtte Lucebert. Hoeveel gelijk kan iemand hebben? Maar dit gebied was helemaal niet weerloos. We hebben het met z’n allen in de steek gelaten. Het is nu de taak van de gemeente West Betuwe alles in het werk te stellen om dit gebied terug te brengen naar waar het hoort. Naar ons. En dan het allerbeste er van maken: een uitbreiding van het Lingebos in de toekomst. Na grondige reiniging. Voor onze kinderen. En kleinkinderen. En daarna.

Column Jan Willem Beek

Meer berichten