Cees Hoogteyling: zestig jaar lokale journalistiek. Een gesprek op het balkon. (foto: Nel Hoogteyling)
Cees Hoogteyling: zestig jaar lokale journalistiek. Een gesprek op het balkon. (foto: Nel Hoogteyling) (Foto: Nel Hoogteyling)

Cees Hoogteyling lokaal journalist

"Stoop had ze met de koppen tegen elkaar moeten slaan"

Wim Timmermans

Meer dan zestig jaar is Cees Hoogteyling actief als journalist voor de lokale krant. Is er iets veranderd?

Geldermalsen - “Er is veel veranderd”, Cees Hoogteyling gaat meteen los. “Toen ik begon bij de krant, had de burgemeester het voor het zeggen. Van Rappard had de naam, maar burgemeesters maakten overal de dienst uit.

Al snel kregen wethouders meer macht. Die waren aanspreekbaar. Je kon er zaken mee doen; de regels waren duidelijk. Maar nu regeren de ambtenaren. Die hebben feitelijk de macht in dat oerwoud aan regels. Het is bizar. En dan heb je tegenwoordig nog al die bureaus. Daar zitten dan de deskundigen. Die hebben de kennis, schrijven dikke onderzoeksrapporten. Niemand die het snapt.

En raadsleden weten tegenwoordig vaak niet meer waarover ze praten. Dan gaat het dus mis. Kijk maar naar Spijk. Wie heeft er nou eigenlijk ja gezegd, toegestemd dat die vervuilende staalslakken mochten worden gebruikt bij de ophoging voor die golfbaan? Nu, acht jaar later, moet die rotzooi weg. De boeren rondom de golfbaan zitten billen te knijpen voor die vervuiling. En de raad zegt niet wat er gebeurd is, snapt het ook eigenlijk gewon niet. En voor je het weet zijn de verantwoordelijke BV’s leeg, is niemand meer aansprakelijk en draait de gemeenschap op voor de kosten. Het is je reinste Maffia.

De burgemeesters

Hij haalt herinneringen op aan een aantal burgemeesters. “Mieke van der Wall Duyvendak was geweldig. Moet je je voorstellen: een socialist in deze streek, één van de eerste vrouwelijke burgemeesters in Nederland. Ger Baris stond gewoon tussen de mensen. Daarna Steven van Schaik. Die was afstandelijk, een Van Rappard, hij vond die wethouders maar lastig. Miranda de Vries; dat was jammer, ik mocht haar. Toen zag je ook hoe belabberd de kwaliteit van B&W was. Niemand nam medeverantwoordelijkheid. Alles kwam in haar schoenen terecht.” Ook de huidige burgemeester van West Betuwe wordt tegen het licht gehouden: “Het college had niet mogen vallen. Ik denk dat hij gefaald heeft. Stoop had ze met de koppen tegen elkaar moeten slaan. Hoe is het mogelijk dat niemand weet waarom LLB er is uitgegooid. Zijn ze gek geworden?”

Lokale kranten

Ook in het krantenwezen is veel veranderd. Mijn eerste raadsverslag in De Gecombineerde besloeg een hele pagina; dat is twee volle pagina’s in het WB. Het waren bijna notulen. Dat moest zo. En het werd gelezen! Die krant was echt lokaal; ook al was er nog ergens een pagina met nieuws over de rest van de wereld. Nu is er bijna geen lokale krant meer over. En je mag in je handen knijpen als je een artikel van 400 woorden mag schrijven over een raadsvergadering. Verder lees je persberichten, juichverhalen over de prestaties van het college. En berichten over Arnhem, Nijmegen of Tiel. Ze snappen in Nijmegen niet dat West Betuwe gericht is op Utrecht en Den Bosch.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden