Krenkelaars staan bij Bart Pijenburg model


Bart Pijnenburg in zijn boomgaard aan de Nieuwe Steeg 87 (naast Geofort) in Herwijnen. Hij toont trots zijn eerste oogst de kruidenier-peer, een van de vele oude biologische rassen in de boomgaard.
Bart Pijnenburg in zijn boomgaard aan de Nieuwe Steeg 87 (naast Geofort) in Herwijnen. Hij toont trots zijn eerste oogst de kruidenier-peer, een van de vele oude biologische rassen in de boomgaard. (Foto: )

Krenkelaars staan bij Bart Pijenburg model

reportage

Bart Pijnenburg (75) heeft als handelaar veel mensen enthousiast gemaakt voor oude rassen. Na de groothandel te hebben overgedaan aan De Lindegaard in Beusichem, is hij een nieuw avontuur aangegaan. In de Betuwe raakte hij verliefd op 'n boomgaard in Herwijnen. Naast de liefde voor het fruit, fotografeert Bart het fruit met een kleine afwijking.

Cees Hoogteyling

Herwijnen – Sinds enkele jaren is Bart eigenaar van de boomgaard, in de volksmond bekend als Kavel 55. In de biologische boomgaard, pal naast het Geofort gelegen in de Nieuwe Hollandse Waterlinie, staan tientallen oude fruitrassen. Van kruidenier-peer tot juttepeer, van sterappel tot notarisappel. Bart is blij met zijn boomgaard en zoals hij zegt kan hij er zich helemaal in uitleven. Bart: “Hoe Betuws wil je het hebben? Allemaal oude Betuwse appel- en perenrassen, de nieuwe bomen komen zelfs uit Varik. Een geweldige locatie met het uitzicht op de fortgracht. Ik ben de laagstamboompjes aan het vervangen door hoogstam bomen van oude rassen. Zelf eet ik al jaren biologisch, dus begrijpelijk dat ik graag gecertificeerd biologisch fruit uit eigen boomgaard verkoopt. Ik sta ingeschreven bij Skal, de instelling die biologische certificaten afgeeft.” Tijdens de wandeling door de boomgaard vertelt hij vol overgave over de fruitrassen. We zien dat ook op biologische manier mooi en lekker fruit wordt geteeld. We horen ook dat Bart, omdat hij nu meer tijd heeft gekregen, zijn liefde voor fotografie ter hand heeft genomen.

Fotografie

Bart daarover: ”Als je dagelijks met fruit bezig bent, zie je ook wel vruchten met een kleine afwijking, misvorming of aantasting. Dat noemen we een ‘Krenkelaar’. Als je die vruchten tegen de achtergrond van een verweerd of knoestig stuk fruithout brengt, geeft dat in veel gevallen een verrassend effect. Twee verschillende producten uit de natuur samengebracht doet veel mensen verrassen. Je gaat met andere ogen naar een Krenkelaar kijken. Beelden van mijn Krenkelaars moeten niet worden verwisseld met de Krenkelaar Appelcider.”

In de sfeervolle bedrijfsruimte in de boomgaard zien we diverse foto’s hangen. Stuk voor stuk pronkstukjes. Bart Pijnenburg doet voor het eerst mee aan de dit jaar voor de 15e keer te houden Waard Art. De openhuis expositie bij veel kunstenaars wordt gehouden op zaterdag 26 en zondag 27 september. Bart zal u verwelkomen in zijn boomgaard en bedrijfsruimte.

Fruitteelt en fotografie, u kunt vast een voorproefje nemen op de website www.kavelkunst.nl

Voor meer informatie: Bartpijnenburg45@hotmail.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden