De kermis komt er. Van links naar rechts Hans Eckelboom, Leon van Dun, Harry Kars en Anjo Steen.
De kermis komt er. Van links naar rechts Hans Eckelboom, Leon van Dun, Harry Kars en Anjo Steen. (Foto: Wim Timmermans)

Kermis in Geldermalsen en Beesd

"Kermis is een volksvermaak dat al eeuwen lang bestaat"

Wim Timmermans

Op 29 juli start de kermis in Geldermalsen; in Beesd op 5 augustus. In september volgen Herwijnen en Heukelum. Ook voor kermissen staat het sein op groen. Met vereende krachten is binnen vier weken de vergunningprocedure doorlopen.

Door Wim Timmermans

Rumpt – “Kermis is een stuk volksvermaak dat al eeuwen bestaat. In Nijmegen hielden ze in 1200 al kermis; die in Tilburg gaat 500 jaar terug,”, aldus kermisondernemer Hans Eckelboom. Zichtbaar tevreden zitten ze bij elkaar op het terras: raadslid Léon van Dun (DB), DB steunfractielid Anjo Steen en kermisondernemers Hans Eckelboom en schoonzoon Harry. De kermis in West Betuwe gaat door. Later dan normaal, maar toch!

Rumptenaar Steen vertelt hoe hij Eckelboom eind juni tegen kwam en hem feliciteerde: als laatste waren ook de kermissen weer toegestaan. Maar Eckelboom twijfelde. De vergunningprocedure duurt al gauw acht weken. Hij zag het somber in. Maar Steen , een van de oud-organisatoren van het Rumpts feest, bood de helpende hand.

Tegelijk stuurde Van Dun een brief aan de gemeenteraad met het verzoek alles op alles te zetten om toch nog kermissen in West Betuwe te laten organiseren. Een motie van LLB en VWB voor een kermis met lokale ondernemers haalde het niet in de raad. Maar het draagvlak voor een snelle kermis binnen de gemeenteraad was er en de brief leidde tot actie.

Steen ging aan de bak. Hij schreef de vergunningsaanvraag voerde intensief overleg met ambtenaren, gemeentebestuur en kermisondernemers. Allemaal heel betrokken. De vaart kwam er in. Hij hield iedereen scherp. Met resultaat.

Eckelboom is enthousiast: “De kermis is onderdeel van onze cultuur. Het is het oudste dorpsfeest dat er is. Ooit begon het met een oude boom waar wat slingers omheen hingen. Je kon dan rond draaien. Gaandeweg kwamen er circusartiesten bij. En zangers en toneelspelers. Het is volkscultuur.” De kermiswereld heeft het moeilijk, is eigenlijk net pas over de gevolgen van de financiële crisis heen. Eckelboom: “in maart was in Amsterdam net alles opgebouwd toen de lockdown kwam. Daar sta je dan met je miljoeneninvestering. Alles kon de volgende dag weer weg.”

Eckelboom is al 60 jaar betrokken bij de kermis in Beesd. Ook nu is het weer gelukt, er komt een gevarieerde kermis. Op het nippertje en iets anders dan normaal. Het wordt een anderhalve meter kermis. De kramen staan verder uit elkaar. Er zijn looproutes, aanwijzingen voor wachtrijen. Vier toezichthouders houden alles in de gaten.

Er kan nog iets van het seizoen goed worden gemaakt. Dat start in maart en loopt tot oktober. “Daarna ben je bezig met onderhoud en reparatie en dat soort dingen.” De kermis start op 29 juli om 14:00 uur in Geldermalsen aan de Kostverlorenkade en duurt tot en met zaterdag 1 augustus, 23:00 uur. Daarna is er kermis in Beesd vanaf 5 augustus; in Herwijnen vanaf 2 september en in Heukelum vanaf 9 september.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden