Kijk op de Linge in Acquoy met zicht op de scheve toren en de kerk die los staat van de toren. Als wel heel bijzonder is op het kerkhof het graf aanwezig van ene mevrouw Pissa.
Kijk op de Linge in Acquoy met zicht op de scheve toren en de kerk die los staat van de toren. Als wel heel bijzonder is op het kerkhof het graf aanwezig van ene mevrouw Pissa. (Foto: )

Wat is het mooiste dorp van West Betuwe

reportage

De ANWB heeft een stemming gehouden wat het allermooiste dorp is van Nederland. Uit de honderden mooie dorpen die ons land telt, is na de stemming een lijst van vijftig gemaakt. Over de vijf mooiste en het winnende dorp, daarover beraadt een deskundige jury zich. Acquoy, Spijk en Neerijnen zijn drie van de zes genomineerde dorpen in Gelderland.

Cees Hoogteyling

West Betuwe – Het grote aantal dorpen wat Nederland telt, is divers. We kennen dijkdorpen, kerkdorpen, ringdorpen, noem verder maar op. Dorpen als je er een bezoek aan brengt, je waant terug te zijn in de tijd. West Betuwe is zo’n gemeente met een rijke historie en een schoonheid aan natuur. Met zijn 24 dorpen en twee stadjes vormt het een parelsnoer in het Rivierengebied. Het is dan ook niet verwonderlijk dat drie van deze parels zijn genomineerd voor het ‘Allermooiste dorp van Nederland’.

Toeristische ontwikkeling

Het Rivierengebied is al jaren intrek en geliefd bij mensen die van natuurschoon, historie en rust houden. Velen kwamen hier zelfs wonen. Richard de Bruin, directeur van Regionaal Bureau voor Toerisme Rivierenland, zet zich al 16 jaar in om het Rivierenland te promoten. Hij is blij met de doorbraak van de belangstelling voor dit gebied. Hij zegt daarvan: “Gemeenten, provincie en de recreatieve instellingen hebben er altijd hard voor gewerkt. Ik heb er altijd in geloofd dat het toerisme ook hier opgang zou komen. Er zijn op dit moment veel nieuwe ontwikkelingen in beweging, om in de term van de streek te blijven, we gaan oogsten. We moeten wel zorgen dat de ontwikkelingen passen bij de streek. Wat er komt moet zinvol zijn en in verhoudingen blijven en geen bedreiging worden. Iedereen moet het ervaren als een winstpunt. Ondernemers en de mensen die hier wonen moeten het als een versterking ervaren.”

Theo van Roden van Tapperij Lingezicht: “Geweldig dat ons dorp Acquoy is genomineerd. Vandaag mensen uit Friesland en Groningen, die hebben hier genoten van het mooie gezicht op de Linge en de geschiedenis willen horen van de scheve kerktoren. Mensen die hier komen houden van dit Linge-schoons en de geschiedenis.”

Toevallig twee dames op het terras uit Hagestein. Zij komen regelmatig wandelen en zijn, zo ze zeggen verliefd op dit gebied.

In Spijk worden de fietsers en wandelaars gastvrij ontvangen. Beheerster Ina de Jong: ”Dit is voor ons dorpshuis een geschenk. We hebben dit nodig in ons bestaan. We hebben ons terras ingericht voor de fietsers en wandelaars. De vele wandelaars en fietsers genieten van het mooie uitzicht over de Linge en de uiterwaarden.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden