Mieke en Fausto op het bankje. Een cadeau van Fausto aan Mieke, maar ook aan alle bewoners van Varik en Heesselt.
Mieke en Fausto op het bankje. Een cadeau van Fausto aan Mieke, maar ook aan alle bewoners van Varik en Heesselt. (Foto: Jacqueline Maris)

Een bankje voor 'juf Mieke'

Met een tocht naar het Heesseltsche bos sloot Mieke Nijboer zondag een lange carriere in het onderwijs af. 44 jaar geleden begon ze in het oosten van het land als kleuterjuf. Na haar huwelijk met de Heesseltsche Fausto van Houwelingen was Mieke 22 jaar actief op de Burgemeester Westerbeek van Eertenschool in Varik.

Varik / Heesselt - Bij het voetbalveld van DSS’14 hadden zich een honderdtal mensen verstopt. Vrienden, collega’s, ouders en kinderen. Zodra ‘juf Mieke’ samen met Fausto nietsvermoedend aan kwam lopen, stapte de hele groep naar voren. Mieke was tot tranen geroerd, maar had nog geen idee wat zou volgen.

In een lange optocht ging het vervolgens de polder in waar het landweggetje al snel overgaat in een zandpad. Het bospad naar rechts bleek keurig gemaaid en aan het eind hing een levensgroot portret van Mieke in de bomen. Daar klonk plots het Quartet Quinetique waarin haar aanstaande schoonzoon Adriaan Breunis altviool speelt. De vier musici speelden een echt Heesseltsche compositie, bedacht in de boomgaard achter het huis van de Van Houwelingens. De klanken waaiden het bos uit over de uitgestrekte weilanden achter de wetering. Schalen vol hapjes stonden klaar en haar twee schoonzussen regelden in identieke witte jurken dat iedereen kon toasten op Miekes toekomst. Fausto van Houwelingen sprak wijze woorden over een nieuwe vrijheid voor haar, een nieuwe weg om te bewandelen. Op de Westerbeek van Eertenschool begon de creatieve Mieke een jaar of vijf geleden met de zogenaamde ‘cultuurateliers’. Een project waarvoor ze vrijwilligers tot in de verre omtrek wist te charteren. Zo konden de kinderen twee keer per jaar workshops volgen in schilderen, etsen, pottenbakken, schrijven, hutten bouwen, solderen, luisterfilms maken en nog vele andere activiteiten. Afgesloten met een heuse tentoonstelling en presentatie. De kinderen genoten ervan.

Achter een wapperend laken bij de vaart stond het mooiste cadeau van de middag. Een mooi uitgesneden bankje waarop eenieder in het bos van Fausto en Mieke zich kan laten inspireren door de vergezichten en geluiden van de natuur. Een cadeau van Fausto aan Mieke maar ook aan alle bewoners van Varik en Heesselt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden