Voorzitter Hettie Markenhof heeft de koffie al bruin en hoopt de inwoners van het dorp weer te verwelkomen.
Voorzitter Hettie Markenhof heeft de koffie al bruin en hoopt de inwoners van het dorp weer te verwelkomen. (Foto: )

Corona treft dorpshuizen West Betuwe

we hopen als bestuur alle vrijwilligers te verwelkomen

Cees Hoogteyling

De Corona regels zijn wat versoepeld, voor de dorpshuizen heeft de Corona periode financiële nadelige gevolgen gehad. Uiteindelijk zijn dorpshuizen een commercieel bedrijf en hebben het afgelopen half jaar geen inkomsten gehad, de vaste kosten wel zijn doorgegaan. Het dorpshuis ’t Duifhuis in Deil is een van de vele dorpshuizen in West Betuwe.

Deil – We zijn op bezoek in het dorpshuis ’t Duifhuis, voor de gemeenschap daar de sociaal-culturele ontmoetingsplaats. In alle kernen is het dorpshuis of verenigingsgebouw een van de pilaren in de dorpsgemeenschap. Het is de ontmoetingsplaats voor jong en oud en is het de basis van veel verenigingen. ’t Duifhuis in Deil is een middelgroot dorpshuis met een grote gymzaal, twee kleine vergaderzaaltjes en een grotere zaal met bar. De verenigingen die gebruik maken van het dorpshuis zijn lid van het dorpshuis en leveren het bestuur. Hettie Markenhof is enkele jaren secretaris geweest en vanaf 2013 hanteert ze de voorzittershamer.

Vrijwilligers

Hettie Markenhof: “Als bestuur zijn we gelukkig met het grote aantal vrijwilligers. We hebben er ruim tachtig. We hebben veel steun van de bevolking, daardoor hoop ik dat de financiële schade na de vakantie minder groot zal zijn. Onze secretaris-penningmeester Wilma Moezelaar heeft alleen maar uitgiften gedaan. Het wil niet zeggen dat de vrijwilligers stil hebben gezeten. Het gehele pand is extra onderhanden genomen, er is veel geverfd en gewit. Zo heeft ieder nadeel toch ook wel zijn voordeel. Ons dorpshuis wordt in de lucht gehouden door vrijwilligers. We hopen als bestuur wel dat in september er niet veel afhaken en er zich weer nieuwe aanmelden. Naast dat de vaste gebruikers dan weer komen, organiseren we ook andere grote en kleine evenementen om aan extra inkomsten te komen.” We horen dat de basisschool gebruik maakt van de sportzaal, eens in de drie weken wordt een gezellige kaartavond gehouden. De snertavond, met medewerking van het smartlappenkoor en de Tiroler muziek is niet meer weg te denken. Verder wordt er een bloemschikcursus gegeven en is de ouderen ontmoetingsochtend altijd drukbezocht. Voor inwoners die hun verjaardag in het dorpshuis willen vieren is de zaal met bar te huur.

Uitverkoop

In september als de deuren weer opengaan is het bier en de bitterballen weer vers ingekocht. Hettie vertelt ons dat de inwoners bij het uitbreken van de Corona in de gelegenheid werden gesteld de voorraad van het dorpshuis te kopen. Dat is gelukt en tot grote tevredenheid bij de penningmeester Moezelaar. Het bestuur is blij dat het gemeentebestuur tot nog toe de dorpshuizen hoog in het vaandel heeft staan. Hettie Markenhof hoopt dat dit zo zal blijven. Maar ze weet ook dat voor de deuren weer helemaal opengaan er nog veel zaken moeten worden opgelost om aan alle regelgeving te kunnen voldoen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden