Op de natuurroute zijn meerdere bruggen geplaatst.
Op de natuurroute zijn meerdere bruggen geplaatst. (Foto: Bert van Dijk)

Rondje Tuil: korte wandeling

Sinds kort kan het in Tuil: wandelen naar een mooi wiel, op een bankje genieten van de omgeving en dan via een griend verder lopen naar de Tuilse Put. 

Tuil - Waar tot voor kort vrijwel alleen gewandeld kon worden over asfalt, is nu een mooi deel van het dorp toegankelijk geworden. Dit alles dankzij enkele eigenaren die hun privé terrein opengesteld hebben voor wandelaars en donaties van de gemeente en Rabobank West Betuwe. De Stichting Vicarie van Tuil stelt jaarlijks een bedrag beschikbaar voor het noodzakelijke onderhoud van het pad. De natuurroute is opgenomen in het ‘Rondje Tuil’, een rondwandeling van ruim 4 km in en rond het dorp.

De wandeling biedt nog iets extra‘s. Via bordjes met QR-codes langs de route, kan men meer te weten komen over de geschiedenis van het dorp, dijkdoorbraken, een oude rivierbocht en de natuur.  De QR-codes kunnen gescand worden met een smartphone en leiden naar informatie op de website https://www.rondjetuil.nl. Daar staan ook een routekaart en een routebeschrijving.

Door de Corona maatregelen zijn enkele werkzaamheden uitgelopen. De markering is nog niet volledig en de bordjes met de QR-codes zijn nog niet geplaatst. Maar omdat wandelen in de natuur gezond is en velen deze zomer dicht bij huis zullen blijven, brengen we deze nieuwe wandelmogelijkheid toch vast onder de aandacht. Met behulp van de informatie op de website, is de route goed te volgen.

De route start vlakbij de kerktoren op de hoek van de Langstraat, bij de nieuwe dorpspomp en het informatiebord. Wie van buiten het dorp komt, kan ook starten vanaf de Tuilse Put. Daar zijn enkele parkeerplaatsen. De onverharde paden zijn niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens. Op de privé terreinen zijn alleen aangelijnde honden welkom.

De werkgroep Tuil Natuurlijk is op zoek naar enkele nieuwe vrijwilligers die mee willen denken over een uitbreiding van het rondje Tuil in de uiterwaarden. Bent u geïnteresseerd in de geschiedenis van Tuil of hebt u zelf oude foto’s en verhalen die het verdienen om een plek te krijgen op de website? Reacties zijn welkom via tuilnatuurlijk@gmail.com. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden