Hans van Dijk (l) en Huib den Hartog genieten aan de zwemput en zijn trots op wat de vrijwilligers in korte tijd hebben gerealiseerd.
Hans van Dijk (l) en Huib den Hartog genieten aan de zwemput en zijn trots op wat de vrijwilligers in korte tijd hebben gerealiseerd. (Foto: )

De Rietput is een zwemparadijs

gebiedsmakelaar heeft voor ons een onschatbare meerwaarde

Cees Hoogteyling

De zwemplas van de Rietput in Heukelum is door een grote groep vrijwilligers, onder aanvoering van Huib den Hartog, zo ingericht dat iedereen er met plezier kan gaan zwemmen. De voormalige kleiput van de steenfabriek werd in het verleden al gebruik om te zwemmen. De jaarlijks terugkerende blauwalg was vaak een spelbreker.

Heukelum – Rond de steenfabriek ‘De Koornwaard’ werd de kleigrond afgegraven en daardoor ontstonden er twee putten. Uit een van de twee putten is later ook nog zand gezogen en heeft een diepte van welk vijftien meter en werd door veel inwoners gebruikt om in te zwemmen.

In de zomer ontstond er in beide plassen blauwalg en werd het zwemmen verboden.

Huib den Hartog, zelf een trouwe zwemmer en een van de 175 vrijwilligers bij de Stichting Heukelum Aktief, zocht met het waterschap naar een oplossing.

Huib: “Over de verbinding van de twee plassen was een bruggetje. De Blauwalg ontstond steeds in de ondiepe plas en kon zich gemakkelijk verplaatsen naar de diepe plas, waardoor het was afgelopen met het zwemmen. Door een dam aan te brengen met een afsluitbare duiker, hebben we de plassen gescheiden. Zo het laat aanzien met succes. Hierdoor is het zwemmen weer veiliggesteld.”

Hans van Dijk secretaris van Heukelum Aktief: “Wat de inwoners van Heukelum doen is onvoorstelbaar. Samen lossen ze veel problemen op, naast dat ze gezamenlijk het dorpshuis runnen, staan ze klaar voor de mede stadsbewoners. Binnen enkele dagen was er een groep inwoners die renovatie zwembad opnamen en Huib steunden in de aanpak. We willen wel even zeggen dat voor ons als stad Heukelum, gebiedsmakelaar Ria van Estrik veel werk heeft verzet. We hebben ook alle steun gehad van de visvereniging ‘Dobbervreugd’. Vorige maand hebben we van de gemeente West Betuwe meubilair gekregen. Drie picknicktafels en drie banken. De wethouders Van Stappershoef en Goossens waren bij de officiële opening aanwezig.”

Gelukkig mag door de verruiming van de Coronaregels het toiletgebouwtje open. Corrie Boei heeft veel tijd besteed aan het weer helemaal schoonmaken van de toiletunit.

Opruimen

Er veel werk verzet door de vrijwilligers. Zo zijn er netten geplaatst tegen de ganzen, zodat die niet hun behoeften kunnen gaan doen op het strandje. Er zijn afvalbakken geplaatst. Huib den Hartog heeft de zorg voor het terrein op zich genomen. Aan het einde van de dag plaatst hij het antiganzennet en neemt de zakken afval mee naar huis. De vrijwilligers hopen alle zwemliefhebbers een plezier te hebben gedaan deze zwemplaats voor recreatie in ere te hebben hersteld. De bezoekers kunnen die waardering tonen, door geen rommel achter te laten. Het zwemmen in de Rietput is gratis. Dus bezoekers: ‘Laat niet voor het aangenaam verpozen, de schillen en de dozen’.

De ‘zwem-werkploeg’, wenst iedereen veel zwemplezier.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden