Logo weekbladwestbetuwe.nl


Wethouder Rutger van Stappershoef, opende in Haaften, in aanwezigheid van het bestuur sKCWB bij het prachtige beeld Beschermvrouwe aan de Waal, de kunstwerkroute.
Foto William Hoogteyling
Wethouder Rutger van Stappershoef, opende in Haaften, in aanwezigheid van het bestuur sKCWB bij het prachtige beeld Beschermvrouwe aan de Waal, de kunstwerkroute. Foto William Hoogteyling (Foto: William Hoogteyling)

Route in West Betuwe langs kunstwerken

Reportage

Na het grote succes van vorig jaar, rond de 100ste verjaardag van de Betuwse schilder Piet Mulder, werd vorige week door wethouder Rutger van Stappershoef het startschot gegeven van de route langs de kunstwerken in gemeente West Betuwe. Het bestuur van sKCWB (stichting Kunst Cultuur West Betuwe) heeft tijdens de Corona niet stil gezeten. Sommige projecten hebben enige vertraging opgelopen.

Tricht – Onder het motto: ‘Wegwijs in de Betuwe’ wordt door het bestuur van de sKCBW er veel aan gedaan om zo veel mogelijk mensen, inwoners en toeristen, toegang te geven tot cultuur van hoge kwaliteit. Dat is geen gemakkelijke klus. Het bestuur bestaande uit Joke van Vrouwerff (voorzitter), Karin Janssens (secretaris) en Gerd Buyserd-van Doorslaer (penningmeester), voelt zich in het werk gesteund door vele kunstliefhebbers. Financieel wordt de stichting niet alleen gesteund door gemeente West Betuwe, Rabobank en het Regionaal Investeringsfonds. Onder de grote groep gulle gevers zien we Bureau voor Toerisme Rivierenland, Fruit Delta, Regio Rivierenland en veel streekgebonden bedrijven.

Joke van Vrouwerff is blij dat dit routetraject nog voor de vakantieperiode klaar is. Daarover zegt ze: “Zeker nu de spelregels rond de Corona worden versoepeld en de verwachting is dat veel mensen in eigen land op vakantie gaan is het goed dat we de kunstwerken kunnen belichten. Het is zo’n mooie gemeente, dat moeten we uitdragen. We proberen met ons werk ook de inwoners te laten genieten van al het moois. Deze route gaat van kern naar kern. Alle zesentwintig kernen hebben wel iets. We willen nog meer routes in kaart te brengen. Bijvoorbeeld over de vloedschuren, kastelen van het verleden en nu. We hebben een ongelooflijk rijke geschiedenis.” De route langs de kunstwerken in de Gemeente West Betuwe is overzichtelijk in een handzaam boekwerkje weergegeven en is voor 5 euro te koop op veel adressen in de gemeente of via het mailadres en bij de penningmeester aan de Kerkstraat 2 in Tricht.

Secretaris Karin Janssens: “De route is bijzonder geschikt voor wandelaars en fietsers. Natuurlijk als je het in een dag allemaal wilt bezoeken kan dat met de auto. Maar onderweg is zoveel meer te zien.” De penningmeester geeft aan dat, wanneer de financiën het toelaten er gewerkt gaat worden dat er bij die plaatsen waar geen uitleg nog bij aanwezig is, die binnen zo kort mogelijke tijd er geplaatst worden. Gerd Buyserd: “We willen met het in kaart brengen van alle facetten het toerisme een impuls geven. Dat kunnen wij echt niet alleen, zo’n mooi gebied met al zijn kunst in welke hoedanigheid ook, promoot je samen.”

Informatie: www.skcwb.nl

Meer berichten