Duidelijk is te zien dat er voldoende restauratiewerk moet worden verricht op het monumentale kerkhofje. De grafstenen zijn begroeid met mos en teksten zijn niet meer te lezen.
Duidelijk is te zien dat er voldoende restauratiewerk moet worden verricht op het monumentale kerkhofje. De grafstenen zijn begroeid met mos en teksten zijn niet meer te lezen. (Foto: )

Meer aandacht voor de historische begraafplaats

reportage

Aan de Veerweg in Beesd ligt het kleine oude openbare kerkhofje. Het is niet zomaar een begraafplaats. Het is een begraafplaats van historische waarde, daarom is het geplaatst op de lijst van gemeentelijke monumenten. Wethouder Rutger van Stappershoef is van mening dat de gemeente meer aandacht moet besteden aan dit soort monumenten.

Cees Hoogteyling

Beesd – De oude begraafplaats aan de Veerweg is op de cultuurhistorische waarderingskaart aangegeven als gemeentelijk monument met een hoge cultuurhistorische kwaliteit. Op de begraafplaats bevinden zich meerdere grafzerken en kruisen uit de periode 1875-1925, onder eveneens waardevolle oude beuken. Beesd was in vroeger tijd al zeer vooruitstrevend. De algemene begraafplaats deed zijn naam eer aan. Op de begraafplaats werden Rooms Katholieken en Hervormden begraven en deed dienst als begraafplaats tot in de vijftiger jaren van de vorige eeuw. Toen werd de nieuwe begraafplaats aan de Schuttersweg in gebruik genomen.

Op dit oude kerkhofje aan de Veerweg zijn zes Gemenebest-vliegeniers begraven. Zij kwamen om het leven toen ze van hun missie, een bombardement op de stad Dortmund, terug naar hun basis gingen. Door een Duitse nachtjager werd hun toestel rond 02.00 uur neergeschoten en stortte neer in Beesd. Een van de bemanningsleden overleefde de ramp en werd door de Duitsers krijgsgevangen genomen. De graven van de omgekomen vliegeniers worden door de gemeente netjes bijgehouden en er vindt jaarlijks een herdenking plaats.

Beesd kent veel monumentale panden en het dorp heeft een rijke geschiedenis, zeker de moeite waard om je erin te verdiepen. De geschiedenis over de kerken en de vele oude panden is in het verleden verzameld en beschreven door Gert Jan Louis de Kruijff. Het kerkhofje aan de Veerweg is in april 2014 door de leden van de Rotary Geldermalsen onder handen genomen. Dat is kennelijk de laatste grote actie geweest. Vernielde en verzakte grafzerken, nauwelijks kan er gesproken worden over paden, klimop tiert welig. Het Christusbeeld aan het kruis, hangt nog aan een arm. Stukken van het beeld zijn er afgevallen. Naast dat er een grote graftombe is van de adellijke familie Van Verschuer, is daar ook het graf van burgemeester Jan Willem Hondelink (32) die op 11 maart 1919 werd vermoord door inbrekers, die voedselbonnen kwamen stelen. Die moord was in die jaren wereldnieuws. Foto’s van de begrafenis geven weer dat de bevolking van Beesd geschokt was en eensgezind in verdriet.” Met recht is deze begraafplaats een monumentale plaats.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden