Foto:

College West Betuwe weg gestuurd

"Bestuurscrisis in de gemeente in deze tijd is beschamend"

Wim Timmermans

Na felle discussies, die alle kanten op gingen, moet het college van West Betuwe naar huis. Een diepe bestuurscrisis in een voor de nieuwe gemeente moeilijke periode is een feit.

Geldermalsen - “Er is onvoldoende chemie tussen de coalitiefracties West Betuwe. Daarom is de samenwerking met LLB opgezegd,” aldus het persbericht van de fractievoorzitters van SGP, DB en CU. Het antwoord per kerende post: "LLB nam met verbijstering kennis” van het persbericht. “Dan moet wethouder Jakoline Hartman het veld ruimen. De partij heeft nooit signalen ontvangen dat zij niet zou functioneren.” De stemming was gezet.

Er kwam een extra raadsvergadering om de situatie te bespreken, als vanouds op het gemeentehuis. In een Corona-opstelling en zonder publiek.

Lourens van Bruchem (SGP) opende de discussie namens de drie overgebleven coalitiepartijen. Hij wilde niemand beschadigen en geen concrete voorbeelden en voorvallen noemen. “Het gaat er om dat we onze verantwoordelijkheid nemen. We staan voor een enorme taak. We bouwen een gemeente op. Er komen grote bezuinigingen op ons af.” Hij riep de partijen op tot een open gesprek over hoe het nu verder moet.

Maar de partijen wilden precies weten wat er was gebeurd. Zeker nadat Petra van Kuilenburg (LLB) had gesproken: “Het blijft vaag en mistig. Onze inwoners hebben recht op het werkelijke verhaal. We zitten in de grootste crisis sinds de wereldoorlog. U heeft veel uit te leggen als u juist nu de coalitie stopt.” Het leidde tot verwijten aan de drie coalitiepartijen. Ashley Karssemeijer (D66) viel Van Kuilenburg deels bij: “het is een erg ongelukkige timing. Midden in de Corona-crisis.” Frank Broedelet (VVD): “een bestuurscrisis in de gemeente in deze tijd is beschamend.”

Partijen zochten naar de reden van de crisis. De ophef over de verstoorde digitale raadsvergadering kwam aan de orde. En de talloze keren dat coalitiepartijen voorstellen van hun eigen college afwezen of aanpasten. Maar SGP, DB en CU wilden “geen incidenten aan de orde stellen en niemand beschadigen.”

Toen daagde Gijsbert van de Water Henk de Man (DB) uit: “wat wilt u nu met LLB wethouder Hartman. Ze functioneert goed. Komt er nu een motie van wantrouwen?” En inderdaad na een korte schorsing kwam er zo’n motie. DB, SGP en CU stelden voor de LLB wethouder naar huis te sturen. Direct daarop stelde de volledige oppositie voor om dan maar alle wethouders naar huis te sturen. Crisis of geen crisis. De chaos was compleet. Van Bruchem deed nog een dringende oproep het hoofd koel te houden: “De gevolgen zijn niet te overzien.” Maar het college werd door de hele oppositie en LLB naar huis gestuurd.

Regie was nietzichtbaar. De verhoudingen lijken volkomen verziekt. Het schip van West Betuwe is stuurloos. Burgemeester Servaas Stoop restte niets anders dan de vergadering bitter te sluiten: “Ik wil zo nog wel even graag alle fractievoorzitters op mijn kamer spreken. Collectief.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden