Het gemeentehuis van West Betuwe. Rechts de tijdelijke ingang, links de uitgang.
Het gemeentehuis van West Betuwe. Rechts de tijdelijke ingang, links de uitgang. (Foto: Wim Timmermans)

Maandag: 15 corona besmettingen

Het is te groot. Te ver weg. Ze hebben ineens veel vrije tijd.

Wim Timmermans

Het gemeentehuis is stil. De parkeerplaats is bijna leeg. Alleen mensen met een afspraak mogen naar binnen. Er is een speciaal parcours uitgezet. De buitendeur van de raadszaal is de ingang. Daar begint een route richting balie. Wie klaar is gaat via de gewone ingang naar buiten. Alles wordt gedaan om te voorkomen dat mensen te dicht bij elkaar in de buurt komen. Corona bepaalt ook op het gemeentehuis het dagelijkse leven. De stand van zaken op maandagmiddag:

Geldermalsen - Bijna alle ambtenaren werken thuis. Het Klantencontactcentrum is open. En er zijn wat opzichters; zij moeten het werk, voorzover dat nog wordt uitgevoerd, van aannemers aansturen en controleren. Dagelijks komt op het gemeentehuis het Kernteam bij elkaar. Het coördineert alles wat met Corona te maken heeft. Sommige leden bellen vanuit hun thuisplek in.

Voorlichtster Karin van Rijnsoever: “wij voeren landelijke richtlijnen uit. De Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, onder leiding van de Nijmeegse burgemeester Bruls, bepaalt de concrete koers.” Afhankelijk van nieuwe richtlijnen van het Rijk kan alles van vandaag op morgen anders worden. Belangrijke zorg is ook voor de gemeente de onderlinge afstand die mensen onderling aanhouden. Er komen veel signalen binnen van burgers die zich daar zorgen over maken.

Daarom is de weekmarkt in Geldermalsen afgelopen vrijdag opgesplitst. De marktkramen moesten uit elkaar en er was vrijdag alleen voedsel te krijgen. Een werkgroep van de gemeente buigt zich over de aanpak voor de komende tijd. Vooralsnog gaan de minimarkten gewoon door.

Op diverse sportvelden zijn vooral kinderen spontaan aan het sporten gegaan. Sommige verenigingen hebben daarop de hekken gesloten. De gemeente wilde maandagmiddag nog niet overgaan tot het actief sluiten van de accommodaties.

Ook de jongerenwerkers zijn actief op straat. Chris de Groot (Connect2jeugd): “voor veel jongeren is het risico van Corona moeilijk te vatten. Het is te groot, te ver weg. Ze hebben nu ineens veel vrije tijd, vragen zich af wat ze moeten doen en gaan naar buiten. Normaal ben je daar blij mee, maar nu is het andersom. Je hebt ze eigenlijk liever binnen; in hun eentje. We kennen ze gelukkig, praten ze bij en zorgen er zo goed mogelijk voor dat ze niet in groepen samen komen.” De jeugdwerkers gebruiken nu veel social media, organiseren zogenaamde challenges en geven tips hoe ze thuis kunnen sporten.

Bijkomend probleem voor de gemeente is de harmonisatie van alle beleid. Alle gemeentelijke regelingen moeten wettelijk verplicht vanaf volgend jaar gelijk getrokken zijn. Dat is op zich al een enorm intensief en ingewikkeld proces, waar heel veel ambtenaren aan werken. Ze moeten nu telefonisch vergaderen. Dat is even wennen.

En ja.. Op basis van de maatregelen die het kabinet maandagavond bekend maakte, zal ook de Veiligheidsregio en dus ook de gemeente West Betuwe haar beleid waarschijnlijk aanpassen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden