Foto:

Coronavirus

de veerbaas vertelt

“Wie heeft het niet over het coronavirus. Dagelijks worden de regels bijgesteld en een snelle uitweg zal er niet zijn, is de boodschap van onze premier Mark Rutte. Geen boodschap om vrolijk van te worden. Alle evenementen, waar vaak een heel jaar aan voorbereiding is voorafgegaan, zijn afgelast. Zaken zijn en gaan dicht. Voor velen de smaakmakers in het leven, zoals terrassen en horecabedrijven zijn gesloten.

Scholen dicht, sportverenigingen hebben de deuren gesloten, de bal ligt stil, kantoren op halve kracht, vliegtuigen aan de grond, vakanties afgezegd en grenzen gesloten. Kerken en moskees gesloten. Afstand houden van elkaar, geen handen schudden of kussen. Ouderen worden bijna geïsoleerd omdat kinderen en kleinkinderen worden geadviseerd oudere mensen niet in gevaar te brengen.

Ziekenhuizen en verzorgingshuizen staan onder hoge werkdruk. Al met al, het is stil in de straten van winkelcentra, stil in de winkels. De stormvlag in de wereld is gehesen. Het coronavirus heeft zich wereldwijd verspreid en iedereen heeft er mee te maken of krijgt er mee te maken. We worden met de neus op de feiten gedrukt. De bomen groeien niet meer tot de hemel. Wel wordt steeds meer duidelijk dat we niet zonder elkaar kunnen. Wij kunnen geen Koningsfeest of bevrijdingsfeest vieren zonder kermis of zonder muziek. Veel feesten zijn al afgelast en zullen nog worden afgelast.

Autorijdend Nederland is bijna vergeten dat deze maand de limiet van honderd kilometer is ingegaan. ‘Ieder nadeel heeft zijn voordeel’, of die uitspraak nu van Johan Cruijff is of Willem van Hanegem, daar maken we als Ajax- of Feijenoordaanhangers geen woorden meer over vuil. Nu de stormvlag is gehesen gaan we gelukkig meer naar elkaar omkijken, iets voor elkaar doen en rekening houden met elkaar. Of u nu wel of niet hebt geklapt voor hen die in de zorg werkzaam zijn, het maakt niet uit. Het gaat niet om de show, maar om de plaats die ze in ons hart hebben. Politiek moet het voorbeeld geven, ook zij moeten de handen ineenslaan. Ik voorzie dat we na mei weer aan de wederopbouw moeten beginnen. Net als vijfenzeventig jaar geleden, moeten we uit volle borst zingen: ‘Nederland zal herrijzen’.”

Nieuw ijkpunt

“We gaan ons voorbereiden op het Paasfeest met daaraan voorafgaand Goede Vrijdag. Velen gaan jaarlijks naar een uitvoering van de Matthäus Passion, die zijn allemaal afgelast. Zelfs The Passion, dit jaar vanuit Roermond, is afgelast. Ik heb begrepen dat er een alternatieve versie zonder publiek komt.

Goede Vrijdag, de dag waarop we stilstaan bij het lijden van Jezus, zouden we wel eens moeten gebruiken als een ‘ijkpunt’ in ons leven. Hoe we straks ook uit de coronacrisis komen, het zal niet meer zo zijn als het was. We zullen dingen achter ons moeten laten, meer naar elkaar omzien en voor elkaar over hebben. Beter omgaan met en zuiniger zijn op het milieu. Misschien minder verre vliegreizen maken, tevreden zijn met en zuinig zijn op alles wat we wel allemaal hebben. De honderdjarige mevrouw Vogelzang zegt: ‘Het komt zoals het komt’. Dat wil ook zeggen dat er na Goede Vrijdag, Pasen komt. Laten we ons daar maar aan vasthouden. We zijn er.” Reageren kan: deveerbaas@gmail.com.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden