Twee weken is er door 'Boomtotaalzorg' gepland om het dode hout uit de populieren aan de Sonsbrug te verwijderen. Arian Verwoert is blij dat er nog geen blad aan de boom zit.
Twee weken is er door 'Boomtotaalzorg' gepland om het dode hout uit de populieren aan de Sonsbrug te verwijderen. Arian Verwoert is blij dat er nog geen blad aan de boom zit. (Foto: )

Dood hout uit peppels is dat de oplossing?

reportage

Inwoners aan de Sonsbrug in Acquoy werden vorige week verrast. Met twee ploegen sterk waren mannen van 'Boomtotaalzorg' uit Schalkwijk aan het werk geslagen om uit de populieren het dode hout te verwijderen. De bomenrij, waarvan de houdbaarheidsdatum mogelijk is verstreken, levert veel gevaar op voor de vele weggebruikers.

Cees Hoogteyling

Acquoy – Al enkele jaren zijn de bewoners aan de Sonsbrug in Acquoy bezig om met de gemeente in gesprek te komen over de slechte toestand waarin veel bomen zich bevinden. In de afgelopen periode zijn er diverse bomen omgewaaid, waarvan sommige behoorlijke schade hebben aangebracht aan particuliere eigendommen.

De toestand is zo gevaarlijk dat zelfs Anja van Santen niet meer met haar kleinkinderen op straat durft. Bij de laatste storm zijn er ongelooflijk dikke tak afgevallen, zo ook een die nauwelijks door een automobilist kon worden ontweken. Natasja Ruijer heeft daar camerabeelden van. Gerco van Dijk is de man die al jarenlang de gemeente op haar verantwoording wijst.

Het enige wat hij van de gemeente heeft gehoord is dat zij aan de onderhoudsplicht voldoet en dat de bomen zijn onderzocht op wortelrot. Voor de gemeente vormen de populieren geen gevaar. Kortgeleden heeft van Dijk burgemeester Stoop uitgenodigd om eens te komen kijken. Die heeft dat verzoek doorgespeeld naar de ambtelijke molen. Daarvan heeft van Dijk bericht ontvangen niet meer en niet minder.

Tot er vorige week, zonder enige communicatie of fatsoenlijk antwoord op de vele klachten, ineens twee ploegen mensen met hoogwerkers aan de gang waren het dode hout uit de bomen te zagen.

Arian Verwoert van Boomtotaal: “Er zit veel dood hout in de bomen, het is niet overbodig. We kunnen er nu nog goed bij. Bij populieren als ze wat ouder worden is dit normaal. Als het onderhout geen zonlicht meer krijgt sterven de takken af.” Zijn maatje Marcel heeft aan diverse takken een hele zeul. Hij moet zorgen dat de weg houtvrij is, zodat het verkeer weinig overlast ondervindt. Aan het begin van de Sonsbrug zijn de dode takken nog dikker. Ze hebben wel een doorsnede van twintig centimeter.

Gerco van Dijk: “We zien nu duidelijk dat het geen overtollige luxe is. Een leek kan zien dat dit geen normaal onderhoud is wat wordt gepleegd. Ik vraag me af of dit bedrijf ook de controle doet naar wortelrot. Wij als inwoners betreuren het dat er van gemeentezijde geen fatsoenlijke informatie wordt gegeven. Dit snoeien is gewoon uitstel van executie. De problemen worden vooruitgeschoven.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden