Marijke Leenhouts doet een stapje terug en draagt de verantwoording met de overhandiging van de bloeddrukmeter, over aan Vera Gondrie.
Marijke Leenhouts doet een stapje terug en draagt de verantwoording met de overhandiging van de bloeddrukmeter, over aan Vera Gondrie. (Foto: )

Contacten met patiënten zijn waardevol

Een arts moet naast de patiënt staan maar niet boven de patiënt

Cees Hoogteyling

Na bijna 30 jaar gaat dokter Marijke Leenhouts per 1 april de verantwoording overdragen aan Vera Gondrie. Dokter Leenhouts heeft, ondanks dat het voor haar niet gemakkelijk was, de keuze gemaakt. Ze vertelt over de betrokkenheid met haar patiënten.

Geldermalsen – Ondanks alle drukte die er is ontstaan door het coronavirus, heeft Marijke Leenhouts toch even tijd voor ons. Voor veel inwoners van Geldermalsen is zij geen onbekende. Als echte Zeeuw ging ze naar Utrecht voor de studie geneeskunde. Om ervaring op te doen kwam ze in ziekenhuizen te werken als assistent van artsen op de afdelingen gynaecologie, chirurgie en kinderafdelingen. Later specialiseerde ze zich als huisarts. Na op verschillende plaatsen als waarnemend arts te hebben gewerkt kwam ze bij dokter Veldhuizen, voor velen geen onbekende, te werken. Marijke Leenhouts: “Eigenlijk is er geen nieuws onder de zon. Dokter Veldhuizen deed een stapje terug, omdat het soms wat te zwaar werd. Dat is nu weer het geval. Ik voel ook dat het zwaar wordt. Het contact met de patiënten vind ik waardevol. Steeds meer zaken zijn er waarvoor een huisarts verantwoordelijk is. Ziekenhuizen schuiven zaken af naar de huisarts. Er is veel veranderd, als praktijk zijn we een bedrijf geworden. Vanaf mijn opleiding heb ik geleerd altijd naast de patiënt te staan en er nooit boven. Dat wil ik zo houden dat doen ook de mensen die hier werken. Ik heb het volste vertrouwen in mijn opvolgster Vera. Zij is voor mijn gevoel uit het goede hout gesneden en ze doet het werk in Geldermalsen met veel plezier.”

Veel veranderd

Marijke Leenhouts vertelt ons over de vele veranderingen waar een huisarts zoal mee heeft te maken gehad en nog gaan komen. Vroeger was het de huisarts die bij suikercontrole de bloeddruk opnam, bloed prikte hij deed veel zelf. Hij of zij moest vierentwintig uur en zeven dagen in de week beschikbaar zijn. Praktijken werden groter er kwam meer werk op de huisarts af. Voordat de huisartsenpost in Tiel er kwam, waar Leenhouts veel diensten draait, namen artsen weekenddiensten van elkaar over. Dat heeft onder andere tot gevolg dat waar de dokter vroeger een assistent had er nu een staf aan deskundige mensen aan een praktijk is verbonden. Zo is de huisartsenpraktijk ‘De Achterweg’ van Leenhouts aan de Oranje Nassaustraat 4 uitgegroeid tot een bedrijf. Zo is enkele jaren geleden dokter Paul van de Langerijt erbij gekomen. Phyllis Veldhuizen koos in 2007 het ziekenhuis te verruilen, om als praktijkverpleegkundige in de vroegere praktijk van haar vader te werken. De huisarts wordt ondersteund door 12 deskundige mensen. Leenhouts: “Iedere patiënt heeft zijn eigen verhaal en heeft recht op goede zorg. We hebben goed contact met de specialisten, die ons verder helpen. Dat maakt de cirkel rond.”

Op 31 maart was er een afscheidsreceptie gepland, deze gaat in verband met het coronavirus niet door.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden