Tot 1 april is de overzichtstentoonstelling met het motto: 'Terug naar de aarde' nog te zien in Den Bosch
Tot 1 april is de overzichtstentoonstelling met het motto: 'Terug naar de aarde' nog te zien in Den Bosch (Foto: )

Veertig jaar samen kleien en hakken

Cees Hoogteyling

Overzichtstentoonstelling

Riet en Paul Verbeeck, van kunst 'In de Kersentuin' uit Meteren, hebben op uitnodiging van Galerie van Silex in Den Bosch een overzichtstentoonstelling van hun werken mogen inrichten. Dan hebben we het over de twee kunstenaars die al veertig jaar met geschenken van moeder aarde bezig zijn. Riet is keramiste en Paul beeldhouwer.

Den Bosch – In de vrij nieuwe Galerie van Silex, hebben Riet en Paul alle ruimte om hun werk te tonen. Door de geweldige ruimte die er is, komt het werk van deze bekende kunstenaars goed tot hun recht. De galerie is gelegen aan De Meerheuvel 21 en het grote voordeel is dat er volop ruimte is voor het parkeren. Het kunstenaarsechtpaar woont sinds 1997 in Meteren en hebben daar hun atelier. Riet, geboren in Nijmegen, was als kind altijd al bezig met kleien. Het was al vroeg duidelijk dat ze keramiste wilde worden. Boetseren van beelden en het maken van mooie gebruiksobjecten. Ze leerde Paul kennen in de studententijd van Paul. Ouders van Riet in Nijmegen, verhuurde kamers. Paul, die voor architect studeerde was een van de huurders. Het klikte tussen die twee en ze besloten samen door het leven te gaan. Riet werd in het boetseren bijgestaan door Paul. Paul: "Vooral als het grotere projecten waren, stuurde ik nog wel eens een beetje bij om de juiste verhoudingen aan te brengen. Ik was architect in Rotterdam en werkte mee aan grote projecten voor de Rijksgebouwendienst. Als hobby was ik altijd aan het beeldhouwen. Het voelt geweldig om uit een stuk steen iets moois te maken. Als anderen er dan nog van kunnen genieten geef dat een extra kick." Riet is in haar element als haar handen maar met klei bezig kunnen zijn.

Indiaan

Riet: "Ik zou het liefst een indiaan willen zijn. Dat zijn voor mij geweldige mensen. Vriendelijk, eerlijk en altijd in en met de natuur bezig. Ik zou ze graag willen bezoeken, maar ik durf niet te vliegen. Dit zal wel een droom blijven. Het Indianengevoel van mij is op diverse manieren te zien in mijn werk. Ik heb een vriendin die met indianen is gaan werken. Door de workshops bij mijn vriendin, heb ik veel over de Indianen geleerd."

Jonge tachtigers

Voor deze jonge tachtigers is deze expositie een geschenk. Ze geven in Meteren nog wekelijks les in boetseren, keramiek draaien op de schijf en beeldhouwen. Door hun grote bekendheid wordt de expositie drukbezocht en het stimuleert hen om voorlopig niet te stoppen. Altijd al willen kleien dan gewoon eens de expositie gaan bekijken. Bij Silex, het bedrijf waar de expositie wordt gehouden, kunt u bovendien zien wat er nodig is om keramist te worden. Klei, ovens groot of klein en alle benodigdheden die u als starter nodig hebt. De expositie is dagelijks geopend van 10.00 tot 16.00 uur. Op zaterdag zijn Riet en Paul aanwezig.

Info: www.atelier-indekersentuin.nl

 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden