Wethouder Rutger van Stappershoef toont trots de lijst waarop alle evenementen staan vermeld die in het teken staan van Koningsfeest, Dodenherdenking en Bevrijdingsfeest
Wethouder Rutger van Stappershoef toont trots de lijst waarop alle evenementen staan vermeld die in het teken staan van Koningsfeest, Dodenherdenking en Bevrijdingsfeest (Foto: )

Saamhorigheid is gezamenlijke thema

Cees Hoogteyling

Vrijheid goed in leven houden

In alle kernen van de gemeente West Betuwe wordt hard gewerkt om van 75 jaar bevrijding een feest te maken waar over 25 jaar nog zal worden gesproken. Rutger van Stappershoef, die de feestelijkheden herdenking 75 jaar bevrijding in zijn takenpakket heeft, is onder de indruk van wat er allemaal staat te gebeuren. Na de herdenkingscontactavond in november, zijn er maar liefst 90 plannen ontstaan.

Geldermalsen – De aftrap van de herdenking vond plaats in Asperen. Daar werd uitvoerig stilgestaan bij de razzia die op 5 februari 1945 daar werd gehouden. Wethouder van Stappershoef die de aftrap verzorgde zegt daarover: "Dit was een avond waar de saamhorigheid de boventoon voerde. Bij de inwoners van de stad was voelbaar een eenheid. De jongeren wilden van de ouderen de verhalen horen. De verhalen over wat er zich allemaal heeft afgespeeld. De contacten die er die avond zijn ontstaan tussen jong en oud. De gemeente West Betuwe wil graag stimuleren, verbinden en ondersteunen. We dragen natuurlijk ook financieel bij, maar we zijn geen pinautomaat." Vol trots toont hij ons de lijst met daarop de 90 evenementen die zich nu hebben aangemeld. We horen dat het enthousiasme alleen maar groeit. Voor hem gaat het alle verwachtingen te boven. De organisatoren zijn volop bezig met de voorbereidingen. Het gevarieerde programma wordt op een grote kalender geplaatst en de verwachting is dat eind maart alle inwoners zo'n kalender ontvangen, zodat ze op de hoogte zijn wat er in de gemeente staat te gebeuren. Op de kalender staat ook de informatie over de jaarlijkse Dodenherdenkingen en Oranjefeesten.

Samenleving

Van Stappershoef: "Ik ben blij te zien dat de samenleving het 'thema gezamenlijk' heeft opgepakt. Diverse dorpen bundelen de krachten en wisselen kennis en ervaring uit. Het bevrijdingsvuur halen in Wageningen en wat na aankomst in Geldermalsen wordt doorgegeven aan alle kernen. Geweldig als je ervaart dat zoveel mensen samenwerken." Duidelijk is dat 75 jaar bevrijding de inwoners in de dorpen in beweging heeft gebracht en dat het een verbindende uitstraling heeft. De wethouder wil dat de rol van de gemeente 'vrijheid en saamhorigheid' goed in leven wordt gehouden. Vrijheid is voor het gemeentebestuur een groot goed. Dat moeten we doorgeven en dus moeten we dit feest een plaats geven in de toekomst. Hij ziet graag dat er een film wordt gemaakt over de feestelijkheden, zodat er over 25 jaar met veel plezier kan worden teruggezien op 75 jaar vrijheid, hoe dat in 2020 werd gevierd.

Bevrijdingsvuur

We hebben begrepen dat Rutger van Stappershoef op de fiets de estafettelopers vanuit Wageningen mee zal begeleiden. Wethouder Govert van Bezooijen loopt zelfs mee. Voor het bevrijdingsvuurestafette aanmelden bij: Annekaldenberg@gmail.com Blijf op de hoogte: www.westbetuwe.nl/herdenken

 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden