Brandweer was snel ter plaatse om Sonsbrug vrij te maken, omdat de wortels rot zijn vielen er meer bomen om. Toestand is hier onveilig.
Brandweer was snel ter plaatse om Sonsbrug vrij te maken, omdat de wortels rot zijn vielen er meer bomen om. Toestand is hier onveilig. (Foto: )

Kijkt gemeentelijke inspecteur wel naar de wortel van de boom?

De storm Ciara was zondag nauwelijks in ons land en de bewoners aan de Sonsbrug in Acquoy hadden het gelijk aan hun kant. Al jaren kloppen ze bij de gemeente op de deur, maar zonder resultaat. Aan de Sonsbrug staan drie rijen dik geplaatste populieren waarvan de houdbaarheid is verstreken. De boomdeskundige van de gemeente West Betuwe denkt daar anders over. De verkeerssituatie is door het vallen van dood hout en omwaaiende bomen levensgevaarlijk.

Cees Hoogteyling

Acquoy – Gerco van Dijk vraagt bij de gemeente, vroeger Geldermalsen nu West Betuwe, al jaren aandacht voor de gevaarlijke situatie. Veel verkeer wat naar de A2 gaat en de schoolkinderen die in Culemborg op school zijn maken gebruik van de Sonsbrug. Aanwonenden durven niet eens meer met hun kinderen een wandelingetje te maken, omdat er steeds veel dood hout valt. Vorige week ontkwam een auto net aan een forse tak die omlaag kwam. Mevrouw Nastaja Ruyer, die aan de Sonsbrug woont, heeft daar via haar beveiligingscamera een beeld van wat er niet om liegt. De familie van Dijk heeft de schrik er nog goed inzitten van enige tijd geleden toen een boom omwaaide en veel schade aan huis en omgeving heeft aangebracht. Toen werden er al twee bomen gerooid die ook ziek bleken te zijn.

Met de storm opkomst en de camerabeelden en het verhaal wat we als Weekblad West Betuwe eind vorig jaar al publiceerde namen we contact op met de gemeente. We kregen een nietszeggend algemeen antwoord, wat ook steeds wordt gegeven aan de omwonenden van de Sonsbrug. Gemeente: "Er zijn takken uit de populieren, bomen die typerend zijn voor het rivierengebied, gevallen. Taksterfte komt voor bij dit soort. Gemeente kijkt iedere twee jaar naar de gezondheid, veiligheid en snoeibehoefte. Op korte termijn zullen we weer een snoeironde plannen." Gemeente is wel blij dat we hen vooraf in kennis hebben gesteld. Toch is de gemeente als een slager die zijn eigen vlees keurt. Kijken omhoog en denken het kan nog wel even. Op dit moment hebben we er geen geld voor. Opvallend is dat de bomen die zondag, maar ook vroeger, zijn gevallen duidelijk laten zien dat de wortels helemaal verrot zijn. Van Dijk: "De kwaliteit van deskundigheid laat veel te wensen over. Zondag moest de officier van dienst, in overleg met gemeente en brandweer, het besluit nemen dat de Sonsbrug moest worden afgesloten voor alle verkeer. Mijn hoop is gevestigd op de burgemeester, die heb ik vorige week, voor de storm, op de hoogte gebracht.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden