Bakker Hijkoop: "ik betaal voor de totale oppervlakte; van de auto en de luifel.
Bakker Hijkoop: "ik betaal voor de totale oppervlakte; van de auto en de luifel. (Foto: )

Vrijdagmarkt Beesd onder druk

Beesd De gemeente maakt beleid voor meer minimarkten en standplaatsen in de dorpen. Maar standplaatshouders van de vrijdagmarkt in Beesd haken af. De prijs voor hun plek blijkt soms verdubbeld. Ze stoppen, of overwegen dat te doen.

Wim Timmermans

Verontwaardiging bij de kraam van de bakker op de vrijdagmarkt in Beesd. Boze klanten mopperen : "het is geen stijl dat hij zoveel moet betalen." Bakker Hijkoop staat voor het laatst op de markt. Hij stopt.

Bakker Hijkoop uit Meerkerk heeft een bestelauto staan met een ingebouwde oven. Dan kan hij broodjes warm maken. Zijn waar ligt uitgestald op een tafel en in kistjes. "Ik sta hier elke vrijdagmiddag een uur of drie. Dan verdien ik zo'n 100 euro. Daarvan gaat sinds 2019 bijna 60 euro naar de gemeente voor de standplaats. Dat kan ik beter ergens anders gaan werken. Ik sta elke vrijdagmorgen met dezelfde kraam op de weekmarkt in Gorinchem voor 22 euro. Daarna pak ik Beesd mee; hier zijn sinds vorig jaar de prijzen omhoog geschoten. Ik betaalde ongeveer 700 euro per jaar. Vanaf vorig jaar betaal ik meer dan drie keer zoveel. Zo bleek eind van het jaar. Oh ja, ik verkoop vanaf een tafel en uit kistjes, maar betaal voor de oppervlakte van auto en luifel. Het kan niet uit."

Ook groenteboer Meewis Drost is hard getroffen. "Eind van het jaar komt altijd de rekening van de gemeente. Toen zag ik dat de kosten voor mijn standplaats waren verdubbeld van 1200 naar 2400 euro per jaar. Daar was niet over gecommuniceerd. Ze zeggen dat het in de Staatscourant heeft gestaan. Daar heb ik geen abonnement op." Ook Drost overweegt te vertrekken van de markt van Beesd.

De vrijdagmarkt in Beesd staat dus onder druk. En tegelijk is de gemeente bezig minimarkten en standplaatsen in de dorpen te stimuleren. Hoe kan dat? Navraag bij de gemeente leert dat het te maken heeft met de harmonisatie van het beleid van de drie vroegere gemeenten. Daarbij wordt een simpele stelregel gehanteerd. Als twee van de fusiegemeenten het ene beleid hebben en de derde een ander; dan wordt het beleid van de twee overgenomen.

Dat overkwam de Beesdse marktkooplui. Onlangs werden door de gemeenteraad de lokale belastingen geharmoniseerd. Standplaatsen vielen voortaan onder de precario. Resultaat was een forse prijsverhoging voor de standplaatsen in voormalig Geldermalsen. En dus in Beesd. Maar dat heeft de raad zich niet gerealiseerd: er is niet over gesproken. De precario voor de marktplaatsen was op het totaal maar een klein bedrag. De kostenverhoging voor de standplaatshouders werd niet opgemerkt.

Wethouder Ed Goossens is bezig met een nieuw standplaatsenbeleid. Goossens: "op korte termijn komen er voorstellen naar de gemeenteraad om in de kernen meer minimarkten en standplaatsen te realiseren. Daarbij zullen de kosten voor de standplaatsen realistisch moeten zijn, maar uiteindelijk gaat de raad over de precario." Op dit moment kan hij niets doen: "er ligt een raadsbesluit. Dat voer ik uit."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden