True Crime-podcast verovert Betuwe!

Geldermalsen - In de nieuwe podcast Kwaad Bloed komen vier Gelderse moordzaken aan bod.

Twee daarvan spelen in onze regio. De verhalen spitsen zich toe op wat er aan het misdrijf voorafging - hoe kon het zover komen? - en wat er daarna gebeurde, zowel voor nabestaanden als daders. Alle zaken spelen buiten de randstad en meestal in de relationele sfeer.

Daarom organiseert Bibliotheek Rivierenland in De Pluk in Geldermalsen zondag 16 februari een podcastmiddag met als thema Wat is er aan de hand op het platteland?

Journalist en radiomaker Jacqueline Maris woont 23 jaar in het lieflijke Waaldorp Heesselt, zo'n tien kilometer ten zuiden van Geldermalsen. Sindsdien zijn er in haar directe omgeving drie moorden gepleegd. En er was een poging tot ontvoering. De verdachte in het eerste verhaal van de serie met de titel De Perfecte Moord woonde in naburig Varik. Hij zou de auto met zijn vrouw erin op een spoorwegovergang net buiten Culemborg hebben gezet en zelf zijn weggerend. Tot twee keer toe werd de man vrijgesproken terwijl bijna iedereen ervan overtuigd was dat hij het met opzet had gedaan. In deze aflevering bezoekt Jacqueline Maris ook het gerechtshof met de vraag om uitleg. En die komt; het rechtssysteem werkt met regels en soms druist dat juridische oordeel in tegen het onderbuikgevoel.

In de talkshow in De Pluk staat de moord op de Varikse John Lucieer centraal. Begin December 2007 werd hij hevig toegetakeld door de overbuurman gevonden. Zijn echtgenoot zat op dat moment in diens moederland Oekraine. John Lucieer had een man uit Rotterdam uitgenodigd voor betaalde sex. Deze dader werd vlak voor de kerst van 2007 opgepakt en is alweer op vrije voeten. De weduwnaar rouwt nog steeds. Verhalen van nabestaanden, getuigen en anderen vormen steeds de basis, daarnaast bezoekt Maris advocaten en rechters, politiemensen en andere deskundigen.

Vier schrijvers kregen een research dossier van een echte zaak om geïnspireerd op een van de moorden een hoorspel te schrijven. Iona Daniel verdiepte zich in het dossier met fragmenten uit interviews, foto's en andere documenten van de moord op John Lucieer. Haar audioverhaal Min keer Min gaat over een nabestaande die op bijzondere manier wraak wil nemen op de dader.

In de talkshow gaat Jacqueline Maris aan de hand van podcastfragmenten in op de verhalen die ze (samen met geluidsontwerper Gerrit Kalsbeek) maakte. Iona Daniel is aanwezig en ook schrijver Marcel Osterop die vertelt hoe hij met een van de langst lopende verdwijningen in Nederland, die van de Groningse Jolanda Meijer is omgegaan voor zijn hoorspel Nachtschade.

Inloop 13.30 met aansluitend de talkshow die van 14.00 tot 15.30 duurt.

Daarna is mogelijkheid om zelf kennis te maken met podcast. Waar kun je ze vinden en hoe kun je luisteren?

Een kaartje kost 5 euro, koffie of thee inbegrepen!

Te bestellen via website: www.bibliotheekrivierenland.nl/agenda (Zoek op Podcast Festival)

Meer informatie over Kwaad Bloed via www.vpro.nl/kwaadbloed

Trailer voor de serie Kwaad Bloed: www.youtube.com/watch?v=brGR3Ux5zLQ&feature=youtu.be

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden