Logo weekbladwestbetuwe.nl


Er waren zoveel belangstellenden voor te horen hoe de razzia is verlopen dat er veel bezoekers genoegen moesten nemen met een staanplaats. Dat hadden ze er graag voor over.
Er waren zoveel belangstellenden voor te horen hoe de razzia is verlopen dat er veel bezoekers genoegen moesten nemen met een staanplaats. Dat hadden ze er graag voor over. (Foto: )

Veel belangstelling voor historische avond

Hulde voor de mensen die deze historische avond over de razzia van 5 februari 1945 hebben georganiseerd. Veel inwoners en oud inwoners van de stad, hebben een onvergetelijke avond gehad. Wethouder Rutger van Stappershoef: "Ik ben trots dat we na vijfenzeventig jaar bevrijding hier bij elkaar zijn. Dit getuige 'Saamhorigheid'. Het verleden verbindt, dit samen blijven herdenken is een groot goed."

Cees Hoogteyling

Asperen – Ruim 200 bezoekers waren naar het dorpshuis gekomen om te horen wat er net voor het einde van de 2e wereldoorlog in Asperen heeft plaatsgevonden. Medeorganisator van deze avond Gijs de Man: " Toen we als Comité Filmerfgoed Asperen aan het idee van Ton van Meeuwen begonnen, hadden we een dergelijke opkomst niet verwacht. We dachten vijftig man aan een ronde tafel. Het dorpshuis blijkt nog te klein." Gemeente West Betuwe doet er alles aan om van het project 75 bevrijding alle kernen de vrijheid te geven in het organiseren van feestelijkheden. Verantwoordelijk wethouder Stappershoef hoopt ook dat er niet alleen een grote saamhorigheid zal zijn tussen de inwoners van iedere kern, maar ook dat alle 26 kernen van de gemeente de saamhorigheid van één gemeente zal uitstralen. De bezoekers zagen dat Filmerfgoed een geweldige collectie bezit van historische beelden. Alle oude films en foto's zijn door Erik Jas gedigitaliseerd. Veel van het filmmateriaal uit de veertiger jaren zijn gemaakt door dokter Kos en de vader van Ton Kleijn.

Mobilisatie

De bezoekers werden meegenomen in de tijd van de mobilisatie. De kanonnen van het fort waren verplaatst naar de Voorstraat. Paarden werden gevorderd, zij moesten de kanonnen in veiligheid brengen. De verhalen over hoe de razzia werd gehouden, de vlucht vanuit de garage op 5 februari 1945, waar zo'n 470 inwoners waren ingepropt. De vlucht uit het raampje van de WC, de vluchtroute waarin de eendenkooi steeds een belangrijke rol heeft gespeeld. Niet alleen voor de gevluchte inwoners, maar ook voor de piloten uit de gevallen vliegtuigen. Marjon van Ooijen met het verhaal van haar opa Kleppe, die met stadsgenoten werd afgevoerd en op transport naar Duitsland werden gezet. Zij kwamen in Krefeld aan en moesten daar loopgraven en schuttersputjes graven. Het verhaal van Dr. Nico Kors over trauma's, ging over zijn enkele jaren oudere broer, die getuige was van de door de Duitsers doodgeschoten Jan Goesten. Oud-burgemeester Loes van Ruijven vertelde over de dilemma's waarin bestuurders zich bevonden. Een avond waarover nog veel gesproken zal worden.

 

Meer berichten