Logo weekbladwestbetuwe.nl


Foto:

Noodklok

"Deze week hoorde ik dat er te weinig beveiligers zijn en grote festivals in de problemen komen omdat het aantal gevraagde beveiligers niet beschikbaar is. De afgelopen jaren zijn de spelregels fors zwaarder geworden als het over beveiliging gaat. Per zoveel bezoekers moet er een beveiliger zijn en als de berichten waar zijn, zal dat een probleem worden voor de organisatoren van mooie evenementen. Zeker als de overheid nog eens tot het besluit komt dat het betaalde voetbal ook zelf de beveiliging moet gaan regelen, waar ik overigens een groot voorstander van ben. Nu moet de politie, waar de personeelsdruk ook hoog is, het iedere week oplossen. Burgemeesters rammen op de deur van onze volksvertegenwoordigers met de vraag voor extra politie. Tot op heden worden zij niet gehoord. Waardoor voor handhaven van onnoembaar veel zaken bij de politie geen tijd beschikbaar is."

Vrijheid

"Vrijheid is een groot goed. Dit jaar staat in het teken van 75 jaar bevrijding. Daar wordt op grote schaal bij stilgestaan, ook in het Rivierengebied. Herdenkingen van tal van zaken worden er gehouden. Verhalen moeten bewaard blijven voor het nageslacht. Tijdens de oorlog is er veel gebeurd waarvan na de oorlog werd gezegd: 'dit nooit meer'. Iedereen was blij vrij te zijn, de mensen waren niet alleen blij maar ze waren ook behulpzamer voor elkaar. Hand in hand de vrijheid tegemoed. Nu 75 jaar later mogen we ons wel afvragen of we ons nog wel bewust zijn dat we in vrijheid mogen leven. Iedere dag lezen we dat het antisemitisme, de 'Jodenhaat' weer fors toeneemt. Daar blijft het niet bij, ook andere groeperingen komen in het gedrang. Ik wil geen oordeel vellen over het goed en het kwaad wat er soms wordt gepredikt.

We waren in 1945 trots op onze vrijheid die we weer hadden. De vraag is, kunnen we die vrijheid die we hebben gekregen wel aan. Vrijheid krijgen is geweldig. Door de verkregen vrijheid hebben we ook allemaal meer vrijheid gegeven aan elkaar. Aan onze kinderen, door ze in de opvoeding meer vrijheid te geven. In al die jaren hebben de meesten meer geld ontvangen en uitgegeven. Daar is niets mis mee. Alleen als we door alle welvaart onze grenzen van fatsoen gaan verleggen en er op veel manieren van handelen geen rekening meer wordt gehouden met onze medemens, gaan we de verkeerde kant op.

Vuurwerk

Een mooi voorbeeld is het vuurwerk op oudjaarsdag. Het Maggibusje of koffiestroopbusje met carbid werd vervangen door de melkbus. Daarna kwam het vuurwerk in al zijn hoedanigheden ons land binnen. Knallen of sier, daar is niets mis mee. Ik praat dan niet over legaal of illegaal, veilig of onveilig. Dat mag een ander beoordelen die daarvoor heeft gestudeerd. Ik wil het hebben over hoe je het gebruikt. Vuurpijlen afsteken richting politie, hulpverleners en op groepen omstanders, hoe verzin je het. De overheid grijpt nu eindelijk in en nu is een deel van Holland aangeslagen. Nu roepen de tegenstanders: 'weer een traditie de nek omgedraaid'. De kleine groep die niet met de verkregen vrijheid om kan gaan, heeft het feestje van de goedwillenden verziekt. Dat gebeurt te vaak in dit land. Nu 75 jaar vrijheid, laten we het echt koesteren. We zijn er. "

Reageren kan: deveerbaas@gmail.com

Meer berichten