Stef van Gelderen bij het 'bommengat' in de Linge. Hij vindt dat meer mensen het verhaal moeten kennen van zijn held Frank Hardman uit Nieuw Zeeland, die zijn leven heeft gegeven voor onze vrijheid.
Stef van Gelderen bij het 'bommengat' in de Linge. Hij vindt dat meer mensen het verhaal moeten kennen van zijn held Frank Hardman uit Nieuw Zeeland, die zijn leven heeft gegeven voor onze vrijheid. (Foto: )

Monumentje zodat hij niet wordt vergeten

Op 2 februari is het 75 jaar geleden, dat tussen Geldermalsen en Wadenoijen een Engelse Spitfire is gevallen. Verhalen van mensen die het hebben zien gebeuren, vertellen dat het jachtvliegtuig met brandende staart is gevallen bij de watermolen aan de Tielerweg. In het teken van 75 jaar bevrijding wordt op veel manieren stilgestaan bij de bevrijding.

Cees Hoogteyling

Geldermalen - Stef van Gelderen uit Geldermalsen, opgegroeid op 't Rot, heeft de verhalen gehoord van zijn vader en is later opzoek gegaan naar meer informatie over deze Engelse Spitfire. Over de oorlogsslachtoffers in het Rivierengebied is in het verleden best veel onderzoek gedaan. Veel daarover is gepubliceerd door Richard van de Velde uit Beusichem. Over de geschiedenis van vliegtuigen die gecrasht zijn in het Westelijk deel van de gemeente West Betuwe, daarover is alle informatie aanwezig in het Vliegeniersmuseum in Vuren.

Bommengat

Stef van Gelderen bezocht onlangs een bijeenkomst van de Historische club West Betuwe in de Pluk. Daar kwam hij tot zijn verbazing tot de ontdekking dat eigenlijk niemand iets wist te vertellen over de crash van het vliegtuig bij de watermolen en men ook nooit had gehoord van het 'bommengat' in de Linge. Stef: "We mogen het verleden niet vergeten. Als we dat doen hebben we geen heden en zeker geen toekomst. De zesentwintigjarige piloot Frank Hardman, afkomstig uit Nieuw-Zeeland is voor mij een held. Voor mijn gevoel heeft hij Geldermalsen gespaard voor een ramp. Dat zal nooit worden bewezen. Hier waar we nu staan zijn de bommen, die voor elders bestemd waren, in de Linge gevallen. Dit is nog duidelijk te zien. Hier ging ik vroeger altijd vissen met mijn vader, hij vertelde mij dan het verhaal." Stef vertelt over de verhalen die hij heeft gehoord van mensen aan de overkant van de Linge en over wat hij heeft gelezen. Bij de molen was het moerassig waar het vliegtuig is gevallen. Van piloot Frank Hardman zou alleen een arm zijn gevonden en die ligt begraven op het kerkhof in Wadenoijen.

Monumentje

Nu, bij 75 jaar bevrijding vraagt Stef aandacht voor een gedenkmonumentje. Zodat Frank die voor Stef een held is, niet vergeten wordt. Hij heeft hierover contact gehad met wethouder Rutger Stappershoef. Stappershoef: "Dit heeft mijn aandacht en in overleg met Peter den Tek van het museum en Stef van Gelderen gaan we zien wat we kunnen doen om deze locatie de juiste aandacht te geven." Dat is precies wat Stef ook graag wil dat gaat gebeuren. Zijn held Frank Hardman verdient meer aandacht.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden