Foto:

Op naar Oeteldonk

"De maand van recepties is voorbij en door de zachte winter staan de lentebloemen alweer boven de grond. Voor de natuur zou het goed zijn als we toch nog wat vorst en sneeuw krijgen.

De fruittelers worden dan van veel problemen verlost. Vorst zou insectenoverlast voorkomen en het remt de natuur wat af. Nu komt het te vroeg op gang, vorst in april en mei kan veel schade aanbrengen wat dan grote financiële zorgen met zich meebrengt. We wachten af. Het komt zoals het komt, heb ik geleerd.

Wat de volgende maand zeker komt is het carnaval. Het weekend van 23 februari staat Nederland in het teken van dit festijn. Veel plaatsen worden die dagen omgedoopt en krijgen een andere naam. Den Bosch is dan Oeteldonk. Je komt dan namen tegen als Kielegat, Lampegat en Kraaiendonk. Al ruim veertig jaar wordt er in Erichem ook carnaval gevierd. De vereniging heeft als naam: 'De Notenknokers' en het dorp wordt omgedoopt tot Notendârp. Erichem had als een van de eerste in Nederland een Raad van Elf die uit vrouwen bestaat. Velen uit de gemeente West Betuwe vieren het feest in Oeteldonk. Tijdens dit feest zijn er optochten met grote praalwagens en in vrolijke kleding uitgedoste loopgroepen. De plaatselijke en landelijke politiek worden op de hak genomen. De optocht wordt verder opgesierd met dansmariekes en boerenkapellen. Bezoekers zijn feestelijk uitgedost in een ongekende verscheidenheid van fleurige kleding. Carnaval is een feest voor jong en oud. Carnavalsvierders zeggen altijd: 'Je moet het zeker een keer hebben meegemaakt'. Ik dacht dat moet dan maar gebeuren, we gaan naar Oeteldonk. Toevallig was ik even op de weekmarkt in Geldermalsen en tot mijn grote verbazing zag ik daar een kraam met allemaal dassen en hemden. De kleurencombinatie geel, wit en rood, niet mis te zien. Geel-wit, die kleuren zijn afkomstig van de kerk en rood-wit van de Brabantse vlag. Wij hebben een boerenkiel gekocht, wat mooie stickers uitgezocht om op de kiel te naaien en klaar. Tot ik een sticker zag met de navolgende tekst: 'ooit zijn we allen samen, ooit dan staan wij hand in hand, ik droom als een Oeteldonker, alle handen in elkaar wordt het licht voor eeuwig donker, dan zijn al die mensen daar.' Toch een mooie tekst. Als we zo nu eens met elkaar omgaan en dit verkondigen maakt het niet uit naar welke kerk je gaat of welk geloof je aanhangt. Laten we voor Oeteldonker maar gewoon West Betuwenaar lezen, dan zijn we al een heel eind."

Uitkoop varkensboeren

"Onze regering heeft een regeling in het leven geroepen die varkensboeren de mogelijkheid biedt hun bedrijf te saneren. Hier is niets mis mee, zeker als het percentage stikstof daarmee kan worden teruggedrongen. Dan is het voor de belastingbetaler onbegrijpelijk in de Gelderlander te lezen dat de vergunning voor herbouw van De Knorhof in Erichem, die in 2017 afbrandde en waar 20.000 varkens omkwamen, in zicht is. De nieuwe vergunning, waar de provincie het laatste woord in heeft, geeft dan ruimte aan 27.000 varkens. We weten dat de ondernemer in Duitsland een verbod heeft op het uitvoeren van een dergelijk bedrijf, dit gezien de slechte bedrijfsvoering met dieren. Ik hoop dat ons Kamerlid Remco Dijkstra, de verantwoordelijk minister zal vragen hoe dit kan. We zijn er."

Reageren kan: de veerbaas@gmail.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden