Gijs de Man en Ton Kleijn bekijken de foto's waarop de raad van Asperen staat met daarop hun burgemeester Vonk, die later werd geëxecuteerd.
Gijs de Man en Ton Kleijn bekijken de foto's waarop de raad van Asperen staat met daarop hun burgemeester Vonk, die later werd geëxecuteerd. (Foto: )

Asperen herdenkt razzia 5 februari 1945

Cees Hoogteyling

Unieke vlucht door wc-raampje

De grote razzia die op 5 februari 1945 in Asperen werd gehouden heeft veel impact gehad bij de inwoners van het stadje. Ruim vierhonderd mannen en ook vrouwen werden door de Duitsers in een klopjacht uit de huizen gehaald en ondergebracht in een garage aan de Voorstraat. Nu, 75 jaar na dato, wordt er in het dorpshuis op dinsdag 4 februari in het kader van de bevrijding, deze bijzondere dag herdacht.

Asperen – Over deze razzia, waar vooral mannen uit de huizen werden gehaald en als vee werden ondergebracht in een grote garage aan de Voorstraat. Veel mannen waren ook ondergedoken in kelders, kasten en hooischuren. Voor uitvoering van deze grote razzia waren zo'n 500 Duitse militairen naar het stadje gekomen. De verhalen daarover zijn bewaard gebleven en deels worden ze doorgegeven door Dirk Zwart en Ton Kleijn. Aan deze avond zijn al maanden van voorbereiding voorafgegaan.

Stadswandelingen

Ton van Meeuwen, die regelmatig stadswandelingen in Asperen verzorgt, is met het idee gekomen om over deze zwarte bladzijde in de geschiedenis van Asperen een herdenkingsavond te organiseren. Al snel kreeg hij de steun van Marjan van Ooijen, secretaris van 't Vliegeniersmuseum. Het idee was geboren, maar dan ben je er nog niet. Erik Jas, Ton Kleijn en Gijs de Man van het Comité Filmerfgoed Asperen, hebben zich bereidt verklaard aan deze avond te zullen meewerken. Het wordt zeker geen avond van film. Het is een avond van vertellen en het tonen van foto's van panden waar zich veel heeft afgespeeld.

Verhalen over hoe de Duitser als beesten te keer gingen, hoe er in de straten werd geschoten, het rammelen aan de deur het doorzoeken van de woningen en schuren. Er werd geschoten op honden en katten, omdat er geen mensen op straat waren.

Ton Kleijn: "Het is goed dat we mensen hebben gevonden, die er nog over kunnen vertellen, zoals Dr. Nico Kors, de zoon van de toenmalige dokter Kors. Hij zal vertellen over de trauma's ten gevolge van de oorlog en vervolging. Dokter Kors, dominee Den Oudste en meester Van Klaveren werden toen, in een groep van zo'n dertig gevangenen, afgevoerd naar kamp Amersfoort."

Gijs de Man vertelt dat door het raampje van de wc, er zo'n zestig mannen zijn gevlucht met behulp van ondergrondse medewerking. Maar ook hoe de rest, nadat velen daarvan bijna de gehele nacht met hun handen achter het hoofd hadden gestaan, werd afgevoerd over de dijk naar Leerdam. Mensen die langs de weg stonden te kijken, werden verplicht aan te sluiten. Hoe een deel in Duitsland tewerk werd gesteld. Daarover zal Marjan van Ooijen vertellen. Oud-burgemeester Lingewaal Loes van Ruijven, zal vertellen over de dilemma's voor bestuurders in oorlogstijd. Wethouder Stappershoef belicht 75 jaar bevrijding West Betuwe.

Het beloofd een avond te worden die u niet mag missen. De inloop is om 19.30 uur en begint om 20.00 uur en de toegang is gratis.

 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden