Regionale voedselketen Puur Betuws kan van start

Geldermalsen - De tijd is rijp voor Puur Betuws, regionaal, verantwoord, duurzaam en sociaal geproduceerd en gedistribueerd voedsel. Vanaf juli 2020 kan iedereen eenvoudig via een online platform Betuwse producten leveren en kopen. Dit geldt voor horecaondernemers, bedrijfsrestaurants, boerderijwinkels, speciaalzaken, supermarkten, consumenten, boeren, tuinders, telers en andere producenten. Deze nieuwe regionale voedselketen in Rivierenland is een initiatief van coöperatie De Fruitmotor, Werkzaak Rivierenland, The Plant, Food Value en de Betuwse Fruitshop.

"We signaleren bij consumenten en bedrijven, horeca en retailers een groeiende behoefte aan verantwoord en regionaal geproduceerd voedsel. Met verantwoord bedoelen we een goed en gezond product dat is geproduceerd met oog voor mens, dier en milieu. We willen een circulaire en inclusieve voedselketen opzetten", vertelt Hilde Engels van coöperatie De Fruitmotor.

Aanbieders van regionale streekproducten zetten hun aanbod op het Puur Betuws online platform. Afnemers kunnen hier online bestellen. Puur Betuws werkt met de software van Food Value, waar in andere regio's al volop mee wordt gewerkt.

Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt verzamelen en distribueren de producten. "Werkzaak Rivierenland ziet hier kansen voor werk voor inwoners van Rivierenland die moeilijk aan werk komen", stelt projectmanager Theo Niënhaus van Werkzaak Rivierenland. Werkzaak neemt de distributie van de producten op zich. Uiteraard met een elektrische auto en medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Gerard Poldervaart is onder andere eigenaar van de Betuwse Fruitshop in Geldermalsen en heeft een groot netwerk in de agrarische sector. Hij wordt het gezicht van het platform. "De Betuwe is bij veel mensen een begrip en er zijn al heel veel mooie, puur Betuwse streekproducten. Het online platform Puur Betuws haakt dankbaar aan bij de al goed lopende en bestaande lokale initiatieven zoals Lekker lokaal Rivierenland en 'Betuws Best'. Puur Betuws biedt de producenten van streekproducten een platform om hun producten beter en makkelijker bij de consumenten en zakelijke afnemers te krijgen."

Kennismakingsbijeenkomsten voor regionale leveranciers en afnemers

Op 12 februari en op 2 maart is iedereen die is geïnteresseerd in dit initiatief van harte welkom op een kennismakingsbijeenkomst. We beginnen om 15:00 en we sluiten af om 17:00. De eerste bijeenkomst op 12 februari focust zich meer op de wensen van leveranciers (boeren, telers, tuinders, producenten van verwerkte streekproducten). De tweede bijeenkomst, op 2 maart richt zich meer op de professionele afnemers. Beide bijeenkomsten gaan over de mogelijkheden van het platform en zijn toegankelijk voor iedereen die hier meer over wil weten. De bijeenkomsten vinden plaats bij Werkzaak Rivierenland, Poppenbouwing 18, 4191 NZ Geldermalsen.

Steun van provincie en gemeenten

Met steun van gemeentes uit Rivierenland en een POP3 subsidie van Europa en Provincie Gelderland wordt hard gewerkt om een sociale en duurzame lokale voedselketen te realiseren. Ook het Regionaal Investeringsfonds (RIF) van FruitDelta Rivierenland ondersteunt Puur Betuws. Begin juli 2020 moet alles klaar zijn op www.puurbetuws.nl. Ook gedurende de opstartfase blijft het projectteam actief. Het project wordt afgesloten na de pilotfase. Daarna gaat Puur Betuws op eigen kracht verder.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden