Wethouder Ed Goossens (DB) haalt informatie op bij standplaatshouders
Wethouder Ed Goossens (DB) haalt informatie op bij standplaatshouders (Foto: )

Dorpen: standplaatsen, minimarkten

Standplaatsen en minimarkten in de dorpen, dat wil de gemeenteraad van West Betuwe stimuleren. Zo kan het verdwijnen van veel winkels uit de kleine kernen enigszins worden opgevangen. Op uitnodiging van het college kwamen de huidige standplaatshouders naar het gemeentehuis. Welke problemen, ideeën en wensen hebben ze? Wat voor beleid hebben ze nodig?

Wim Timmermans

Geldermalsen - Beleid en regels voor standplaatshouders zijn in West Betuwe nu nog niet overal hetzelfde. Daar gaat verandering in komen. Het beleid wordt geharmoniseerd. Wethouder Ed Goossens (DB): "een mooie kans om eens goed naar de betrokken ondernemers te luisteren en in gesprek te gaan." En dus was de eerste stap een goed gesprek met de betreffende ondernemers. Goossens wilde weten wat hun wensen zijn en waar ze tegen aan lopen. Het werd een pittig, positief en levendig gesprek. Over en weer werd veel duidelijk.

Goossens: "Wij gaan de standplaatsen aanwijzen. Als er dan een aanvraag komt, kunnen we snel vergunnen. Wat vind u van de huidige standplaatsen? Waar wilt u staan en waar niet? Wij vragen u dat door te geven, zodat wij daar naar kunnen kijken." De kaarten bleven op de borst, maar wel kwam de problematiek van standplaatsen op particulier terrein naar voren. De gemeente wil op die plekken de vergunningplicht afschaffen. Nu al mag een boer de eiggen producten aan de straat verkopen. De eigenaar van de oliebollenkraam: "ja, maar ik heb nog nooit oliebollen aan een boom zien groeien. Er moet dan wel gehandhaafd worden, anders kan ik ook een kiosk neerzetten en paracetamol gaan verkopen."

Een andere vraag van Goossens ging over de vergunning. Is er behoefte aan een vergunning voor onbepaalde tijd, of heeft u liever een bepaalde periode ? Het leidde tot discussie. De kaasboer gaf de voorkeur aan een periode van 18 jaar: "je doet een grote investering in een verkoopwagen. Dan heb je wel wat zekerheid nodig. Maar het is belangrijker dat er op één plek niet elke dag een andere kaasboer staat. Dan verdienen we allemaal 100 euro. Dat wordt hem niet. Het kan niet uit. Let daar op!"

Toen de tarieven aan de orde kwamen werd de discussie fel: "We betalen hier meer dan in Middelburg." Een ander: "nee joh, meer dan in Amsterdam!". En: "waarom moet ik voor een luifel betalen? Voetgangers lopen er gewoon onder door. Mijnklanten moeten toch roog kunnen staan?" Hetpunt was meer dan duidelijk. Goossens: "maar uiteindelijk gaat daar de raad over." De ondernemers richtten zich joelend naar de weinige raadsleden op de tribune. Die reageerden begrijpend, maar ze zijn voorlopig niet aan zet.

Goossens heeft zich indringend bij laten praten. Hij gaat nu met zijn ambtenaren aan de slag. Er komt een standplaatsenbeleid. En er komen minimarkten van drie tot zes kramen bij elkaar in de dorpen van West Betuwe. In de loop van dit jaar gaat hij met concrete plannen naar de raad.

Meer berichten