Werken in het onderwijs, een prachtvak
Werken in het onderwijs, een prachtvak (Foto: Raphaël Drent )

Meeloopdag voor 'aanstaande onderwijzers'

Geldermalsen - De Oranje Nassauschool maakt werk van onderwijs! Dat er de komende jaren een groot tekort aan leraren ontstaat is bij iedereen inmiddels wel bekend. De Oranje Nassauschool in Geldermalsen bedacht dat het daarom goed was om eens te laten zien hoe leuk het onderwijs is. Tijdens de landelijke stakingsdag op donderdag 30 januari geeft de school daarom iedereen die zich wel eens afvraagt of een baan in het onderwijs iets voor hem of haar is, de kans om een dag mee te lopen op school.

Lerarentekort
Het ministerie van Onderwijs rekent in het schooljaar 2023/2024 op een tekort van ruim 4.000 voltijd-leraren en directeuren. Als er niets verandert kunnen de tekorten in 2027 oplopen tot tienduizend leraren. Het lerarentekort speelt niet alleen een rol in de randstad maar zal ook in onze regio steeds meer zichtbaar worden. Het wordt voor scholen steeds moeilijker om openstaande vacatures in te vullen.

Directeur Arjan Veldsink: “Door deze meeloopdag te plannen op de landelijke stakingsdag willen we op een positieve manier aandacht vragen voor werken in het onderwijs. In heel Nederland groeit het lerarentekort en het beeld wat mensen hebben van werken in het onderwijs is niet altijd correct. Op de Oranje Nassauschool vinden we werken in het onderwijs een prachtvak. Want als leerkracht ben je betekenisvol voor kinderen en ouders, het werk is uitdagend en afwisselend, iedere dag is anders. Je kan het verschil maken voor kinderen en je bereidt ze voor op de toekomst”.

Meeloopdag
Op donderdag 30 januari staan de deuren van de klassen van de Oranje Nassauschool in Geldermalsen open voor iedereen die weleens nadenkt over een baan in het onderwijs. De school vindt dat dat het beste kan op een normale lesdag, samen met alle leerlingen, zodat iemand een goede indruk krijgt van het werken op een basisschool. Daarom organiseren zij onder de noemer ‘De Oranje Nassauschool Geldermalsen maakt werk van onderwijs!’ een meeloopdag. Tijdens de meeloopdag is er de mogelijkheid om een dag of dagdeel mee te draaien met een leerkracht van de school en ervaar je de school in bedrijf. Ook is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Van herintreder tot middelbaar scholier
De school nodigt mensen die een carrière-switch overwegen, of die willen herintreden van harte uit om met eigen ogen te zien wat werken in het onderwijs inhoudt. Maar ook middelbaar scholieren die erover nadenken om te gaan studeren aan de PABO of die onderwijsassistent willen worden, zijn van harte welkom. “We willen laten zien dat het onderwijs een prachtige sector is en dat we iedere dag het verschil voor kinderen kunnen maken”, aldus een leerkracht van de school.

Aanmelden
Aanmelden voor de meeloopdag is mogelijk tot uiterlijk 28 januari. Dat kan door een e-mail te sturen naar: j.groeneveld@cpob.nl. Ieder wordt ingedeeld in een klas en de werkdag begint om 8.30 uur. De ‘meelopers’ zijn die dag zo lang welkom als ze willen.

Meer berichten