Financieel tegemoetkoming inzameling incontinentiemateriaal
Financieel tegemoetkoming inzameling incontinentiemateriaal (Foto: )

Kritiek regeling incontinentiemateriaal

Wim Timmermans

Raad wil voorstel aanpassen

Sinds vorige zomer is er in de gemeente West Betuwe een financiële tegemoetkoming voor inwoners met incontinentie afval. Die regeling wordt in 2020 verlengd. Tijdens de Voorronde vergadering bleek dat veel raadsleden nog niet tevreden zijn.

Geldermalsen - Vorige zomer bereikte ook in West Betuwe de onvrede over het nieuwe inzamelsysteem van de Avri een hoogtepunt. Er kwam daardoor een regeling om in 2019 inwoners met veel incontinentiemateriaal tegemoet te komen in de hoge extra kosten. De regeling zou duren tot de Avri een oplossing had voor het inzamelen van incontinentiemateriaal. Die oplossing is er voorlopig niet. Er is landelijk te weinig capaciteit voor de inzameling van incontinentiemateriaal.

Daarom moet de regeling worden voortgezet. Het college had daar een voorstel voor gemaakt. Er was nog geld, omdat de regeling in 2019 veel minder was gebruikt dan verwacht. In de Voorronde waren raadsleden zeer kritisch.

Rita Boer (D66) trapte af: "er zijn maar 40 aanvragen gedaan in plaats van de verwachte 300. Klopt dat wel? Ik ken iemand die in oktober een aanvraag deed en nu nog niets gehoord heeft." Martha Kool (CU) vroeg waarom het aantal aanvragen in 2019 zo laag was.

Dries Mulder (SGP) had het aanvraag formulier uitgebreid bekeken. "Heel ingewikkeld. En er wordt uitgebreid gevraagd naar persoonsgegevens en medische gegevens. Een brief van de huisarts is toch voldoende?" Ook anderen ergerden zich daaraan. Annet IJff (PvdA) vroeg zich af waarom de apotheek niet gewoon een kaartje kon verstrekken om eenmalig gratis te storten." Stijn van der Meijden (LLB) merkte op dat "je een boekhouder nodig hebt om het formulier in te vullen. Als je dat niet kan betalen, krijg je die vergoeding niet." Ook Frank Broedelet (VVD) deed een duit in het zakje: "bureaucratie gaat hier meer kosten dan de mensen krijgen."

Er was eerst een te uitgebreid formulier, aldus wethouder Ton van Maanen. Er waren klachten; en mensen die vanwege het formulier gewoon maar geen aanvraag hadden ingediend. Voor zover ze bekend waren, is er met hen contact opgenomen.

Plotseling bleek dat minima en chronisch gehandicapten geen aanspraak kunnen doen op de regeling. Dries Mulder betwijfelde of de raad dat zo gewild heeft, maar volgens Van Maanen kan het niet anders omdat "die mensen al aanspraak kunnen doen op andere regelingen."

Van Maanen kon de raadsleden niet overtuigen. Het onderwerp wordt wederom besproken in de gemeenteraad van 28 januari. Mulder kondigde al aan dat hij dan een amendement gaat indienen.

Dat is een voorstel aan de raad om af te wijken van wat het college voorstelt. Wat hem betreft moet de aanvraag veel simpeler worden en toegankelijker worden.

Ook wil hij dat minima en langdurig zieken gewoon van de regeling gebruik kunnen gaan maken.

 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden