Foto:

Respectloos

"Op veel plaatsen is de aangebrachte schade van de nieuwjaarsnacht opgenomen. Ook al is er veel vernield, toch durft men te spreken van een rustige oudejaarsviering. Ondanks alle waarschuwingen is het aantal letsels toegenomen. Velen hebben wel overlast ondervonden en zich geërgerd over hoe er met het vuurwerk is omgegaan.

Vuurwerk gooien naar een rouwstoet, bekogelen van hulpverleners en politie, heeft de discussie om tot het totaalverbod op vuurwerk te komen weer in beweging gebracht. We zouden Nederland niet zijn als er geen mensen opstaan die actievoeren tegen een knalverbod. Zij voeren aan, dat bij een vuurwerkverbod de traditie van vuurwerk afsteken in gevaar komt. We roepen al gauw dat een traditie in gevaar komt. Mijn vraag is, waar stonden die mensen, die nu zo hoog van de toren blazen, op het moment van die rouwstoet?

Het is altijd zo, dat de goeden lijden onder de kwaden. We zijn met elkaar een weg ingeslagen waar respect voor elkaar zoek is. Ik heb het gevoel dat er zeker geen traditie verloren behoeft te gaan, als het vertrouwen dat we hebben gekregen niet beschaamd wordt. Als we de spelregels hanteren, respect hebben voor andersdenkenden en wat van een ander is, komt er geen traditie in gevaar. Vertrouwen krijgen en ernaar leven, zijn wel twee verschillende zaken.

De raad van West Betuwe heeft vorig jaar veel regels in de APV geschrapt. Minder regelgeving, dat is waar we de politiek al jaren voor strijdt. De raad van West Betuwe heeft de verantwoordelijkheid neergelegd bij ondernemers en inwoners. Samen op gepaste wijze nieuwjaarsnacht vieren valt daar ook onder. Daarbij kunnen we niet alleen de verantwoording bij de jeugd op het bordje leggen. Als ouderen en ouders hebben we de grootste verantwoordelijkheid. Willen we die niet dragen, dan weet ik één ding zeker, de herstelkosten van de vernielde zaken, zoals een wegdek in Tuil, afvalbakken waar dan ook, zullen we gezamenlijk moeten betalen. Landelijk is de schade geschat op vijftien miljoen euro. Kosten, die u en ik, uiteindelijk ook betalen. Willen we dat? Dan zeg ik, gewoon doorgaan met alle soorten vuurwerk. Als we dat niet willen, dan moet onze mentaliteit veranderen. We hebben gelukkig nog een paar maanden te gaan voor het probleem weer ter discussie komt. De tijd gaat wel snel, laten we de kop niet in het zand steken. De politiek kan toch niet achterover blijven leunen, nu zestig procent van de Nederlanders tegen deze vorm van vuurwerk afsteken is."

PostNL is ziek

"Ik heb het gevoel dat PostNL aan een ernstige bezorgziekte lijdt. De tarieven voor het bezorgen worden steeds verhoogd en de bezorging wordt steeds slechter. Voor mij werkt het bedrijf aan zijn eigen faillissement. December is druk, dat weet iedereen.

Zakelijk gezien is het niet te verkopen dat kerstpost, afgestempeld op 19 en 20 december, pas op 3 en 4 januari wordt bezorgd. Sterker nog, een brief verzonden vanuit Duitsland, als express-luchtpost en afgestempeld op 11 december pas bezorgd wordt op 4 januari. Ik heb begrepen dat er veel post, zoals rekeningen, in het geheel niet aankomt. Advies: verstuur al uw post via de mail, ook uw kerstkaarten. We zijn er."

Reageren kan: deveerbaas@gmail.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden