Trotse wethouder Rutger van Stappershoef tussen een aantal jeugdraadsleden. Nu moet de raad nog een werkkapitaal vaststellen. Foto William Hoogteyling.
Trotse wethouder Rutger van Stappershoef tussen een aantal jeugdraadsleden. Nu moet de raad nog een werkkapitaal vaststellen. Foto William Hoogteyling. (Foto: William Hoogteyling)

Jongerenraad West Betuwe is de antenne voor de raadsleden

De Jongerenadviesraad van West Betuwe is geïnstalleerd en heeft tijdens een persmoment hun wensen kenbaar gemaakt. Voor de jongerenadviesraad hebben zich 18 jongeren aangemeld, afkomstig uit 11 verschillende kernen. De top drie van onderwerpen zijn: veiligheid, 'burn-out' onder jongeren en ruimte waar de jeugd elkaar kan ontmoeten.

Cees Hoogteyling

Geldermalsen – Wethouder Rutger van Stappershoef vertelde bij de aftrap dat het college trots is dat West Betuwe in het eerste jaar van haar bestaan al een jongerenraad heeft. Het voornemen is om de jongeren actief te betrekken en enerzijds een podium geven, anderzijds een maatschappelijke uitlaatklep. Wij willen erachter komen wat er leeft bij de jongeren, bovendien kan de jeugd hun stem laten horen. De jeugd wordt in hen werk gesteund door de griffier, jongerenwerkers en ook leraren zullen er tijd aan besteden.

Betrokkenheid

Duidelijk is dat kinderen uit de kleine kernen veel waarde hechten aan het bestaan van de bassischool in hun dorp. Silvy van Steenis (14) uit Est geeft aan dat de school voor het dorp erg belangrijk is. Silvy: "Kinderen trekken na schooltijd met elkaar op. Als er geen huizen worden gebouwd, moet de school dicht, dat is funest." Zij krijgt ondersteuning van Dominique van Asch, die spreekt uit ervaring. Zij vertelt dat het echt niet fijn is om zo jong in je eentje naar een andere school te moeten fietsen.

De jongeren missen vooral een plaats waar ze elkaar kunnen ontmoeten. Ze vinden het jammer dat het uitgaanscentrum in Beesd is gesloten. Joni Hoogveld (15) uit Rhenoy: "We hebben een uitgestrekte gemeente en dat is niet gemakkelijk. We hopen daar bij de raad wel aandacht voor te krijgen." Zij wordt hierin ondersteund door Anne Moerkerk (12) uit Vuren en Gerardus van der Meijden (15) uit Herwijnen. In Vuren wordt er al gauw geklaagd, als de jeugd ergens met elkaar staat te praten. Gerardus van der Meijden: "Bij ons in Herwijnen is er helemaal niets. De jeugd zou daar graag een ruimte hebben om op een crossmotor zich te kunnen uitleven."

De jeugd moet op de fiets naar school. Liza van Lommel (14) uit Heesselt stelt de slechte verlichting op de dijk en in het buitengebied aan de orde. Liza: "Zeker in deze donkere dagen is de veiligheid ver te zoeken. Het autoverkeer houdt er nauwelijks rekening mee. Femke Willemse (15) uit Geldermalen wil de burn-outs en schoolstress bespreekbaar maken. Voor haar wordt dit door ouders al gauw afgedaan dat het met puberteit te maken heeft.

Het is nu aan de raad om voor de jeugd een werkbudget beschikbaar te stellen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden