Dick van Maaswaal (l) vertelt wethouder Van Stappershoef over de geschiedenis van de pelgrims. Henri de Bruine (m) luistert mee.
Dick van Maaswaal (l) vertelt wethouder Van Stappershoef over de geschiedenis van de pelgrims. Henri de Bruine (m) luistert mee. (Foto: )

Muurschilderingen geconserveerd

Cees Hoogteyling

Cultureel erfgoed blijft bewaard

De werkzaamheden om de eeuwen oude muurschilderingen te conserveren, in het hervormde kerkje van Buurmalsen, zijn begonnen. In de kerktoren, die eigendom is van de gemeente, zijn een aantal muurschilderingen aanwezig die een onderhoudsbeurt nodig hebben. De kerk is een pelgrimskapel voor de pelgrims die op weg zijn naar Santiago de Compostella. De muurschilderingen hebben voor de pelgrims een verhaal.

Buurmalsen – Vorige week is Henri de Bruine, van het bouwbedrijf van Kessel uit Geldermalsen, begonnen met het verwijderen van het stucwerk. Dat is nodig om het vocht uit de muren te halen. Het vocht is de grootste vijand van de muurschilderingen. Dick van Maaswaal, je zou bijna zeggen de conservator van de muurschilderingen, is de man die zich in de geschiedenis van de kerk heeft verdiept. Hij heeft zich de afgelopen jaren veel zorgen gemaakt over het verval van de muurschilderingen. Bij het aantreden van het nieuwe college West Betuwe heeft hij zijn zorgen hierover kenbaar gemaakt. Dick: "We zijn blij dat wethouder Rutger van Stappershoef, het verzoek van ons om de uit de vijftiende eeuw bestaande muurschilderingen te laten conserveren, heeft opgepakt. We hopen volgend jaar tijdens openmonumentendag het resultaat te tonen." Voor het onderhoud van de monumenten is wethouder Jacoline Hartman verantwoordelijk. Van Stappershoef heeft kunst, cultuur en recreatie in z'n portefeuille. Van Stappershoef: "In goed overleg heb ik dit van haar overgenomen. Dit is een stukje cultureel erfgoed waar we zuinig op moeten zijn. Het geeft aan wie en wat we in het verleden waren. Dit heeft zoveel verhalen die we moeten doorgeven aan onze kinderen. Als gemeente zijn we erg blij met de financiële bijdrage van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed." Voor de wethouder is het een uitgemaakte zaak. De kerktoren is van de gemeente en daar behoren deze prachtige schilderingen bij. Hij hoopt dat als volgend jaar de muurschilderingen zijn bijgewerkt en geconserveerd, veel inwoners komen kijken. Gelukkig was er nog een 'potje', waaruit dit voorwerk wordt bekostigd. De conservatie en eventueel bijwerken zal worden verricht door de restauratoren Aafje Bouwhuis en Nanon Journee. Zij zijn gespecialiseerd in het restaureren en conserveren van muurschilderingen. Op dit moment zijn ze bezig in de kerk van Harderwijk. De kerk van Buurmalsen wordt bovenaan de lijst geplaatst, zo vertelde Van Maaswaal.

Verborgen schatten

Nu de verantwoordelijke wethouder er toch was, nam Van Maaswaal hem even mee de kerk in. Ook daar is één muurschildering te zien op een pilaar. Maar zo vertelde Van Maaswaal, op de andere pilaren staan afbeeldingen die bij de restauratie zijn beschermd, door het aanbrengen van een gemakkelijk weg te halen plaatje. Van Maaswaal: "Je moet het ijzersmeden als het warm is, u bent nu hier."

Straks als het klaar is kunnen er afspraken gemaakt worden om de geschiedenis te zien en te horen. Telefoon: 06-30090801 of 06-22154713.

 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden