Joyce Weij, activiteitenprogrammeur Bibliotheek West Betuwe: "Ik hoop dat veel mensen hun oorlogsfoto's zullen gaan opzoeken en meedoen."
Joyce Weij, activiteitenprogrammeur Bibliotheek West Betuwe: "Ik hoop dat veel mensen hun oorlogsfoto's zullen gaan opzoeken en meedoen." (Foto: )

Bieb zoekt oorlogsfoto's uit de Betuwe

Iedereen met foto's uit WO-II in de Betuwe is op de woensdagen 11 en 18 december (14.00-17.00u.) welkom bij Bibliotheek Rivierenland in Geldermalsen. De bieb doet mee aan een landelijk project van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) in het kader van 75 jaar Vrijheid. Doel is uit alle ingezonden foto's er honderd te selecteren als meestaansprekende foto's van de oorlogstijd in Nederland.

Karel van Koppen

Geldermalsen - De foto-activiteit valt onder verantwoordelijkheid van Joyce Weij, sinds enkele maanden Activiteitenprogrammeur bij Bibliotheek Rivierenland West Betuwe. "Veel mensen hebben nog ergens foto's liggen van de bevrijding, de oorlog en de nasleep.

Daar kunnen unieke opnames tussen zitten. Het zou zonde zijn als die verloren gaan." Joyce hoopt daarom op veel foto's van WO-II en misschien zelfs films. "Samen met vrijwilligers van de Historische Kring West Betuwe sturen we 11 en 18 december de foto's via internet naar de Provincie Gelderland. Die zoekt vijftig foto's uit voor een reizende tentoonstelling door Gelderland. Ook de overige provincies doen dit. Alle geselecteerde foto's gaan naar het NIOD. Dat kiest uit de 600 foto's de 100 hoogtepunten. Die foto's zullen op internet te zien zijn." Maar de bieb heeft nog meer activiteiten op het programma.

WO-II-café

In de bieb in Geldermalsen wordt donderdag 9 april van 12.00-14.00 uur een zogeheten WO-II-café gehouden. "Mensen kunnen langskomen met foto's, verhalen of voorwerpen die met WO-II te maken hebben. Zij kunnen die daar bespreken met historici of mensen die veel van WO-II afweten. Zit er een heel bijzonder verhaal bij, dan maakt Omroep Gelderland daarvan opnames voor radio en tv. Alle verhalen zijn welkom. Van deelname aan het verzet tot de gevolgen van 'fout' zijn geweest in de oorlog."

Informatiepunten

Voor de foto-actie en het WO-II-café haakt de bieb in op initiatieven van elders. Maar Joyce heeft ook een project onder haar hoede van de bieb zelf . Tijdens de herdenkingscontact-avond op 20 november heeft een aantal inwoners uit de Gemeente West Betuwe plannen gepresenteerd voor de viering van 75 jaar Vrijheid West Betuwe. Bij die gelegenheid kondigde wethouder Van Stappershoef aan dat de gemeente een huis-aan-huis te bezorgen krant gaat uitbrengen met een overzicht van alle activiteiten. Bibliotheek Rivierenland gaat dit ondersteunen met informatiepunten in de vestigingen in Geldermalsen, Beesd en Ophemert. Joyce kijkt nog wat bij andere vestigingen mogelijk is.
Wie meer wil weten over de activiteiten van Bibliotheek Rivierenland rond de herdenking van 75 jaar Vrijheid West Betuwe kan mailen naar Joyce.Weij@bibliotheekrivierenland.nl. Voor overige informatie zie www.westbetuwe.nl/herdenken

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden