Niko Wiendels spreekt de leerlingen enthousiast toe over het belang van lezen
Niko Wiendels spreekt de leerlingen enthousiast toe over het belang van lezen (Foto: Joyce Weij)

Leerlingen Ida Gerhardt Acadamie gaan 'De Weddenschap' aan

Op een wat druilerige woensdag verschenen er zestien leerlingen van klas 1a van de Ida Gerhardt Academie in de Bibliotheek, waar ze werden opgevangen door oud-wethouder (en oud-leraar Nederlands) Niko Wiendels.

Tiel - Op gepassioneerde wijze vertelde Wiendels over zijn leeservaringen. Als jongen, zo verklapte hij, was hij een enorme stripliefhebber. Hij was benieuwd of er ook leerlingen de krant lazen. Een enkeling stak zijn vinger op. Daarna wilde hij weten wie er, net als hij vroeger, ook wel eens een strip las. Op dat moment gingen de vingers massaal de lucht in. Volgens zijn er drie redenen om te lezen: ‘Het verbreed je kennis van de wereld, het kan amuseren en het neemt je mee naar een andere wereld.' Na zijn inleidend praatje plaatsten de kinderen onder het toeziend oog van de oud-wethouder hun handtekening op het contract van De Weddenschap.

Rondje door de Bibliotheek
Vervolgens nam Joyce Weij, activiteitenprogrammeur van de Bibliotheek, het woord over en legde ze kort en bondig uit hoe je boeken kunt lenen in de bieb en hoe je ze moet zoeken. 'Ga op speurtocht door de bibliotheek en laat je verrassen door alle boeken die je tegenkomt!'

Dat was niet aan dovemansoren gericht, want niet veel later splitste de klas zich op en verspreidde zich over de prachtige bovenruimte van de bieb. De leerlingen van 1a hadden al eerder in de klas bepaald welk boek ze zouden gaan lezen. Het enige wat dus nog gedaan moest worden was het juiste boek pakken en lekker gaan lezen. Op diverse plekken zetelden de leerlingen zich neer. ‘Lezen is leuk!’, verklaarde Pepijn Terpstra ‘Het enige jammere is dat we ook een recensie moeten inleveren over het boek!', voegde hij eraan toe.

De Weddenschap
De Weddenschap is een landelijke actie waarbij de schoolgaande jeugd van Nederland gestimuleerd wordt boeken te lezen. Het is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de bibliotheken. Ook Bibliotheek Rivierenland te Geldermalsen werkt hier aan mee. De weddenschap houdt in dat leerlingen drie boeken kiezen die ze in zes maanden uitlezen. Lukt ze dat, dan kunnen ze in aanmerking komen voor een leuke prijs, zoals een e-reader of vrijkaartjes voor een pretpark.

Lukt het niet om de boeken op tijd uitkrijgen, dan zal de betreffende leerling een tegenprestatie moeten leveren.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden