Toerisme West Betuwe krijgt alle kans

De gemeente West Betuwe wil volgend jaar een beleidsvisie recreatie en toerisme maken. De inwoners waren vorige week massaal naar de Schildkamp in Asperen gekomen om hun ideeën daarover kenbaar te maken. Voor wethouder Rutger van Stappershoef een avond waar hij veel informatie heeft kunnen ophalen voor een krachtig beleid.

Cees Hoogteyling

Asperen – De bezoekers waren zeer positief over de manier waarop de gemeente dit onderwerp aanpakt. Het was een zeer gevarieerd gezelschap. Aanwezigen kwamen uit de horeca, recreatie en gewone burgers die zich betrokken voelen bij het gebied. Deze laatste groep wil ook graag weten hoe een eventuele visie er straks uit komt te zien. Men was het er snel over eens dat het voor iedereen belangrijk is dat er duidelijk beleid wordt ontwikkeld. Zodat iedereen van elkaar weet, waar willen we heen en wat willen we bereiken. Op een ongedwongen wijze kreeg iedereen de kans zijn of haar visie kenbaar te maken. Hans Heikoop uit Tricht: "Wat hier gebeurt is wel uniek. Dit is voor het eerst dat ik meemaakt dat een gemeente inwoners en ondernemers aan de basis van een plan betrekt." Het was niet zo dat alle plannen en suggesties uitvoerig werden besproken. Het was meer het aandragen van ideeën. Van theetuinen, streekproducten tot klompenpaden. Ook werd aandacht gevraagd voor het scheppen van toeristische mogelijkheden, zoals kamperen bij de boer, Bed and Breakfast. De gemeente heeft met zijn water en de fruitteelt oneindig veel kansen. De aanwezigen vinden dat die benut moeten worden. Wel komt naar voren dat het belangrijk is te weten wat men wil. De stip aan de horizon zetten en dan gezamenlijk de schouders er onder.

Samenwerken is wel de slogan. Elkaar wat gunnen en elkaar ondersteunen. Wethouder van Stappershoef was blij te horen, dat de aanwezigen stellen dat een toeristische gemeente ook voor de inwoners aantrekkelijk moet zijn. Het moet zo zijn dat we ons toerist voelen in eigen gemeente.

Toeristenbelasting

De toeristenbelasting is afgelopen periode in de raad een discussiepunt geweest. Geert Boskaljon van de Rotonde in Enspijk: "Het is belangrijk dat over die belasting een meerjarenbeleid komt. Ondernemers weten dan waar ze aan toe zijn. Nu is daar geen beleid over." De wens is dat de politiek een duidelijk maar wel soepel beleid voert in het vergunning systeem. Vooral de periode waarin zaken worden afgedaan zijn veelal van lange duur. Wethouder van Stappershoef: "Ik ben blij met alle suggesties die zijn aangereikt. Wij hebben goud in handen. Zeker als straks de Hollandse Waterlinie geplaatst wordt op de lijst van het immaterieel Cultureel Erfgoed. Wij hebben vanavond met elkaar een grote stap gezet."

In het komende jaar zal de wethouder zeker met de uitgewerkte ideeën terug komen.

 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden