Ries Smits op de voorgrond, 9 december laten zij om 17.30 uur  in een grote kerstboom bij hun ijsbaan de lampjes op feestelijke wijze ontbranden.
Ries Smits op de voorgrond, 9 december laten zij om 17.30 uur in een grote kerstboom bij hun ijsbaan de lampjes op feestelijke wijze ontbranden. (Foto: )

Nieuwe voorzitter beslagen ten ijs

IJsvereniging De Haar uit Enspijk bestaat volgend jaar 100 jaar! Onlangs vond er binnen het bestuur een wijziging plaats. De nieuwe voorzitter kan meteen hard aan de slag gaan om het op handen zijnde jubileum te organiseren. Gelukkig heeft hij een enthousiast bestuur om zich heen.

door Marjon de Lange

Enspijk - Aan het woord is Ries Smits, de kersverse voorzitter: "Ik ben al heel lang lid van de ijsbaan, wij allemaal eigenlijk wel. Vanaf onze jeugd. Ik zit nu zo'n jaar of dertien tot veertien in het bestuur, eerst als vice-voorzitter en nu onze vorige voorzitter ermee opgehouden is ben ik begin november, ongeveer een maand geleden dus, de voorzitter geworden." Hij wordt vergezeld door een aantal medebestuursleden. Fred Pietersen, de nieuwe vice-voorzitter, is al dertig jaar lid. Leo Zuurmond ook zoiets en Jaap van Kranenburg maar liefst 55 jaar!

Onderhoud

"We hebben in totaal elf bestuursleden", vervolgt Ries, "allemaal even enthousiast. In de zomer doen we natuurlijk niet zo veel. We houden ons natuurlijk voortdurend bezig met het onderhoud. In de winter maken we het weiland klaar voor de vorst. Als er dan acht centimeter ijs gevormd is dan gaat het pas echt beginnen, Dan redden we het met z'n elven natuurlijk niet meer. Gelukkig zijn er dan veel vrijwilligers onder onze leden die komen helpen." De bijna-jarige ijsvereniging heeft maar liefst 975 leden. "We gaan nog altijd langs de deur om de nieuwe lidmaatschapskaarten uit te delen en de contributie op te halen, net als vroeger." Het leukste werk van de ijsbaan vindt hij het onderzoeken hoe je ijs kan krijgen. "We hebben daarvoor zelfs begin dit jaar mensen van de Landbouwuniversiteit van Wageningen hier gehad. Zij deden bijvoorbeeld onderzoek naar het stikstofgehalte en kaliumgehalte in het water. Om te zorgen dat het water snel bevriest houden we de bodem glad en zetten we het weiland zo'n 20 tot 25 cm. onder water, we verminderen alg-groei want dat veroorzaakt zuurstof en dan bevriest het water weer minder snel,""

Uitdaging

12 september 2020 bestaat de ijsclub 100 jaar. "Het is nog een hele organisatie om onze leden het feest te gaan geven wat we in gedachten hebben", vervolgt Ries. "Maar we gaan de uitdaging graag aan." Op het weiland van de ijsbaan lopen 's zomers schapen, maar in september volgend jaar staat er een tent. Het thema wordt 'Winterdag in de zomer'. "Alle leden krijgen een uitnodiging", zegt Ries. "Er komt een Tiroler Café, een heuse kunstijsbaan, een optreden van de fanfare uit Deil en van de zangclub hier uit Enspijk. De hele verdere omlijsting wordt verzorgd door DJ Henri van 'Lingesound' ook hier uit Enspijk." Natuurlijk ontbreekt de schaatsenslijper dan ook niet en er is nog een grote verrassing. "Maar die verklappen we nog niet."

Begin december zetten ze het weiland weer onder water. "We hebben twee speciale pompen, één voor grondwater en één voor oppervlaktewater." Laat de vorst maar komen!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden