De cast van De Nacht van Flipje met Alfred van den Heuvel en Alexandra Alphenaar. Foto: PR
De cast van De Nacht van Flipje met Alfred van den Heuvel en Alexandra Alphenaar. Foto: PR (Foto: )

Jubileumvoorstelling voor Agnietenhof

Door de redactie

'Nacht van Flipje' heeft goed script'

Theater Agnietenhof in Tiel bestaat 50 jaar. Alle reden voor een feestje. Speciaal voor het jubilerende theater schreef de bekende theaterschrijver Dick van den Heuvel de musical 'De nacht van Flipje' waarin de hoofdrollen worden vertolkt door niemand minder dan Alfred van den Heuvel en Alexandra Alphenaar. Als dat geen feestje is?

tiel - Alfred van den Heuvel (onder andere Kinderen geen bezwaar) is razend enthousiast over het stuk dat Dick van den Heuvel heeft geschreven. We hebben het hier natuurlijk ook niet over de minste. Zo schreef hij eerder ondermeer musicals over Annie M.G. Schmidt en Robert Long maar bewerkte ook de boeken van Carry Slee voor het theater. "Het is een verschrikkelijk goed script", zegt Alfred van den Heuvel. "Toen ik hiervoor werd gevraagd, heb ik dat eerst gelezen en dat zat gewoon zo goed in elkaar. Het is grootschalig, een spektakel met bizarre karakters. Ik viel tijdens het lezen al van mijn stoel van het lachen."

Alfred van den Heuvel speelt de vader van Flip. Hij maakt bessensap maar niemand drinkt dat nog dus de vader dreigt failliet te gaan en is behoorlijk depressief. Flip is niet het bessenmannetje maar een vlotte jongen. Dan komt er hulp van een gevallen kerstengel (Alexandra Alphenaar) die haar vleugels kwijt is en alleen terug kan naar de hemel als ze een wonder verricht. En laat nu juist de vader van Flip een wonder heel goed kunnen gebruiken.

"Het leuke aan mijn rol vind ik de gelaagdheid die erin zit", zegt Van den Heuvel. "En natuurlijk humor. Voor mij moet ieder stuk humor hebben." Ook Alexandra Alphenaar (onder andere GTST en Pijnstillers) roemt het komische aspect in haar rol. "Zeker omdat ik nu met Pijnstillers een best zware rol speel, vind ik het fijn om voor de afwisseling daar een vrolijke rol tegenover te zetten. Wat overigens niet betekent dat humor makkelijker is. Timing is daarbij zobelangrijk. Ervaring heb ik er genoeg mee want ook Pinokkio en Body Language waren komische rollen. Ik vind het een uitdaging om mijn personage wat lading te geven", zegt Alphenaar.
In 'De nacht van Flipje' spelen de acteurs samen met amateurspelers. "Liefhebbers wil ik ze eigenlijk noemen want er is geen verschil", zegt Alexandra Alphenaar. "Voor ons is in het theater staan dagelijkse kost maar door samen te spelen met liefhebbers word je even met je neus op de feiten gedrukt hoe bijzonder het theatervak is en hoe mooi het is dat wij dit werk mogen doen."
Zowel Alfred als Alexandra hebben al regelmatig in het Agnietenhof gespeeld. "Een heel stoer gebouw en een mooi theater", zegt Alfred van den Heuvel. "Ook de zichtlijnen zijn goed en er is een vloeiende lijn naar het balkon waardoor je lekker kan spelen. Dit theater heeft de gulden snede." Alexandra knikt. "Het is een bijzonder theater. En we krijgen hier geen bloemen maar een mand appels."

De nacht van Flipje is van 20 tot en met 29 december in het Agnietenhof. Kaarten via www.agnietenhof.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden